Danske forhandlere får nej til kalde elbiler CO-neutrale

Forbrugerombudsmanden har taget stilling til udsagnet:
“CO2-neutral under kørsel”, ikke om indgået energi mm. til produktionen af bilen også udleder CO2. Derfor hold fokus.

Og det må betragtes som vildledende at beskrive CO2 udledningen under kørsel at være nul (neutral), når ca. 60-75% af energien til elproduktion kommer fra fossile brændsler (kul og gas).

Derimod kan man på basis af almindelig tilgængelig viden regne ud hvad en kWh koster i CO2 udledning ved almindelig gennemsnitlig dansk el-produktion, og afrapportere det i form af hvad koster en kørt km i CO2 regnskabet.

Og her er det (næsten) ligegyldigt hvad man som elforbruger har af el-aftaler, grøn strøm, CO2 neutral eller lignende fupudsagn, netop fordi der ikke er overskud af fossilfri brændsler til elproduktion. Elektronerne i ledningerne skelner ikke mellem slutbrugerne. Der kommer ikke mere vindenergi, hvis A køber 100% vindenergi via et bestemt vindenergiabonnement. Derimod bliver der mindre vindenergi på B’s elregning, da B er gennemsnitselkunde med et almindeligt fastprisabonnement, der består af elproduktion baseret på kul, gas, affald/biomasse, vind og a-kraft (i rangorden).

A sender dog et signal om ønske om mere fossilfri energiproduktion, og det er så alene op til staten og energiudbyderne at indrette elproduktionen derefter. Men det gør ikke A til en mere ”grøn” elkunde. Opsætter A egen vindmølle i baghaven, vil der mere korrekt kunne siges at være en reel forskydning af balancen. Men som altid. Den sparede kWh eller MJ er den bedste indsats man kan gøre, f.eks. ved at købe biler med lavt brændstofforbrug, og ikke mindst kører færre kilometre.

CO2 og produktion. CO2 balancen til produktionen af elbil kontra fossildreven må forventes i det store hele at være i samme størrelsesorden, og kan dermed udelades ved sammenligninger mellem de to teknologier. MEN det er bestemt ikke ligegyldigt, såfremt man præsenterer ”elbilen” som CO2 neutral.

Og derfor er det elevant at præsentere CO2 udledningen pr. kørte km. Det giver et rigtig godt sammenligningsgrundlag. Og derfor er FDMs indsigelse korrekt. Og det giver stadigvæk elbilen fordele på energiforbruget.

Elbiler kan have mange andre gode afledte effekter, f.eks. bedre lokalmiljø (partikeludledning/NOx mm. udledning, der er mindre ved central elproduktion med filtre mm., end ved forbrænding i forbrændingsmotoren).

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>