Danskerne skal til folkeafstemning om EU’s patentdomstol

Den fælles europæiske patentdomstol bliver nu et spørgsmål for danskerne, når den kommer til folkeafstemning den 25. maj. Det oplyste statsministeren torsdag aften.

Flere af regeringens ministre kritiserer, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti ikke vil stemme for patentdomstolen.

»Jeg har i dag haft drøftelser med Folketingets partier. Jeg må desværre konstatere, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten ikke ønsker at stemme for lovforslaget. Jeg havde håbet, at vi kunne finde en løsning i Folketinget, men med disse tilbagemeldinger er det ikke muligt at samle fem sjettedeles flertal for lovforslaget, som grundloven kræver,« siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) i en pressemeddelelse.

Fem sjettedele af Folketinget er nødvendigt for at vedtage forslaget uden en folkeafstemning, da Justitsministeriet har vurderet, at Danmark afgiver suverænitet ved at tilslutte sig domstolen.

»Det her handler grundlæggende om at sikre vores arbejdspladser i Danmark. Patentdomstolen vil gøre det nemmere og billigere at beskytte de ideer danske virksomheder får, og som bliver til arbejdspladser her i landet. Det er også derfor, at både fagbevægelsen og erhvervslivet klart støtter en fælles patentdomstol,« siger handels- og europaminister Nick Hækkerup (S) i pressemeddelelsen.

Formålet med en fælles europæisk patentdomstol er at gøre det enklere at få og håndhæve et patent i EU. Kritikere af aftalen peger på, at patentet først og fremmest bliver enklere for de store virksomheder, der kan navigere i EU-systemet.

Læs også: Bølge af patent-retssager truer danske virksomheder

»Danske virksomheder vil kunne tage EU-patenter ligesom andre europæiske og amerikanske virksomheder vil kunne, ligegyldigt om vi er med eller ej. Den eneste forskel er, at de så også skal tage et dansk patent derudover. Dansk tilslutning til EU-patentdomstolen vil føre til pres på små og mellemstore virksomheder fra store koncerner og patentadvokater, særligt fordi man mister muligheden for at gå til danske domstole, hvis vi går med,« siger EU-ordfører for Enhedslisten, Nikolaj Villumsen, til Ritzau.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>