Drastisk skridt: CMT fyrer metroentreprenør

Efter hyppig ballade med betonentreprenøren på metrostationerne, portugisiske Cinterex, er Copenhagen Metro Team, som anlægger Cityringen, nu blevet presset af Metroselskabet til at fyre entreprenøren.

Cinterex havde kontrakt på at anlægge metrostationerne Nørrebros Runddel og Nuuks Plads og skakten i Nørrebroparken og leverede organisation, ekspertise og maskiner, mens CMT havde ansvar for at levere stål og beton til byggeriet.


Til anlægget af bl.a. metrostationerne på Nørrebros Runddel og Nuuks Plads havde Cinterex importeret billig portugisisk arbejdskraft og afvist 100 danske ansøgere. Foto: Lisa Lorentzen

Det drastiske skridt til at afslutte samarbejdet med Cinterex sker, efter at både bygherre og hovedentreprenør længe har haft søgelys på virksomheden, der tidligere har tabt to sager i det fagretslige system om fejl i lønudbetalinger til metroarbejdere.

Med en tredje sag af samme art på vej udbad Metroselskabet sig i november dokumentation for, at reglerne om løn- og arbejdsforhold overholdes. Men den dokumentation var ikke overbevisende, fortæller selskabets administrerende direktør, Henrik Plougmann Olsen:

»Vi har generelt et godt samarbejdsforum med de faglige organisationer, Dansk Byggeri og hovedentreprenøren, hvor vi tager de bekymrende sager op. Her har Cinterex været drøftet. Og da vi har et ufravigeligt krav i kontrakten om, at metroarbejderne skal aflønnes efter danske regler, så vi os nødsaget til at bede Copenhagen Metro Team om at afslutte samarbejdet med Cinterex.«

Cinterex har tidligere afvist mere end 100 danske ansøgere til job på metrostationerne, fordi de skulle have for høj løn og importerede i stedet billig portugisisk arbejdskraft. Virksomheden har også ulovligt indkvarteret sine ansatte i et nedlagt hospital. Cinterex og 3F har tidligere indgået et forlig, som betød, at virksomheden skulle betale en bod på 375.000 kroner.

Ansatte hjælpes til andre job

Af hensyn til metrobyggeriets fremdrift er Cinterex blevet bedt om at afslutte to betonarbejder. Virksomhedens sidste arbejde på Cityringen finder sted midt i januar. Så skal CMT finde en anden underentreprenør til at overtage opgaven.

Copenhagen Metro Team vil forsøge at hjælpe de af Cinterex’ knapt 30 ansatte, som fortsat vil arbejde på Cityringen, til at blive beskæftiget hos sine andre underentreprenører.

Cinterex blev valgt på både tekniske beskrivelser, men også deres pris, blandt seks bydere. Virksomheden havde ikke tidligere løst opgaver i Danmark og havde heller ingen metroanlæg i sin portefølje, men erfaring med store betonkonstruktioner til bl.a. et finsk atomkraftværk.

Også det italienske metrofirma Trevi har tidligere brudt overenskomsten.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>