Total: Kun ‘nogle få hundrede’ skifergasbrønde i Nordjylland

Ifølge eksperterne fra de amerikanske geologiske undersøgelser, USGS, vil en optimal udnyttelse at det danske potentiale for skifergas kræve 9112 boringer på land. Sådan lød det tirsdag eftermiddag under præsentationen af den nye analyse om det danske potentiale for skifergas.

Men ifølge franske Total, der efter planen skal bore den første skifergasboring i Nordjylland løbet af sensommeren 2014, er tallet ikke realistisk.

»Nu skal vi først se, om der overhovedet er gas, og om den gas i givet fald kan produceres. Men selv om det er tilfældet, kan jeg ikke se et projekt med tusinder af boringer for mig. Det tror jeg ikke på i Danmark, og det vil heller ikke være nødvendigt,« siger Totals danske koordinator, Henrik Nicolaisen.

Han peger på, at en udbygning vil komme over lang tid i etaper, hvis der viser sig gas i prøveboringen. Men selv der vil vi ikke se Texas-lignende forhold, hvor der bare i området omkring Fort Worth er boret over 20.000 brønde.

»Vi har ikke lavet estimater endnu, da det er for tidligt, men jeg har svært ved at forestille mig mere end nogle få hundrede brønde i hele licensen på 3.000 kvadratkilometer,« siger Totals danske koordinator, Henrik Nicolaisen.

Han siger samtidig, at det er for tidligt i processen til, at han kan blive mere konkret om det forventede antal af brønde.

Seniorforsker ved Geus, Niels Schovsbo, der har bidraget til analysen fra USGS påpeger, at 9.112 brønde er et udtryk for en modellering fra USA, der ikke nødvendigvis kan overføres direkte til danske forhold, men blot angiver et estimat. Derfor indeholder tallet en stor usikkerhed.

»Det præcise antal boringer kommer blandt andet an på de konkrete geologiske forhold. Hvor ligger gassen, og hvor god er alunskiferen til at sprække op ved frakturering, så gassen kan komme til brønden. Desto større og mere udbredte opsprækninger, desto mere gas pr. brønd,« fortæller Niels Schovsbo.

Læs også: Danmark har så meget skifergas, at det svarer til 39 års gasproduktion fra Nordsøen

Med andre ord skal hverken nord- og midtjyder, sjællændere eller københavnere frygte for at have hundreder af borepladser i baghaverne. Som tingene er i dag, hvor der stadig mangler fakta om undergrunden fra prøveboringer, anslår Total, at de få hundrede brønde vil blive fordelt på op 20-30 produktionspladser kaldet wellpads.

I Texas, hvor Total er partner i flere licenser, er er der typisk seks til otte brønde pr. wellpad, selv om der kan laves op til 20 i enkelte tilfælde.

Problemet er, at man risikerer at komme for tæt på andre brønde, hvis man borer for tæt. Derfor vil der være et maksimalt antal pr. wellpad, der eksempelvis kan være 100×100 meter. Det er det samme problem, man har på en platform i Nordsøen, hvor man heller ikke bare kan plastre til med brønde, forklarer Nicolaisen.

»Vi vil uden problemer kunne bore 20 brønde, men sådan vil det næppe ske. Vi kommer til at starte med én brøndklynge med to-fire brønde, som så etapevis vil blive udbygget, hvis der er grundlag for det,« siger Henrik Nicolaisen.

Han afviser samtidig, at Nordjylland eller Nordsjælland vil blive overfyldt at borerigge, mens de laver brønde. Det handler især om befolkningstætheden er stor, hvilket gør det svært at have for mange rigge i gang på samme tid.

»Vi vil ikke have mere end højst fem rigge i gang på samme tid på noget tidspunkt,« siger Henrik Nicolaisen, der understreger, at mere præcise forklaringer må afvente prøveboringen:

»Du kan ikke bare bore, hvor du vil. Sådan hænger tingene ikke sammen.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>