Edward Snowden: Jeg har allerede vundet

Efter seks måneder med lav profil i sit russiske asyl, dukkede Edward Snowden, tidligere NSA-konsulent og kilde til tusindvis af hemmelige dokumenter om NSA’s arbejde, i julen op i både det amerikanske og britiske mediebillede.

Et stort interview med Washington Post blev fulgt op med en kort tv-tale til det britiske folk, som årets alternative juletale på den britiske tv-station Channel 4, sendt lige efter den britiske dronnings årlige juletale.

Og budskabet var klart: Edward Snowdens mission er fuldført – nu er det op til alle os andre at reagere på de afsløringer, som de lækkede dokumenter har ført til.

»Husk på – jeg ønskede ikke at ændre samfundet. Jeg ønskede at give samfundet en chance for at tage stilling til, om det skulle ændre sig selv«, sagde Edward Snowden til Washington Post.

Barton Gellman fra den amerikanske avis blev den første, som fik mulighed for at mødes med Edward Snowden og interviewe ham, siden han tog imod tilbuddet om ét års asyl i Rusland i juni måned.

Dermed har han undgået at blive udleveret til USA, hvor han er efterlyst for at offentliggøre strengt fortroligt materiale fra NSA. I USA bliver Edward Snowden også fra mange kanter fremstillet som en afhopper og forræder, men det afviser den unge it-mand.

Han har ingen forbindelser med det russiske styre og har ikke forhandlet med dem. Han har ingen sympatier med Rusland eller Kina, fortæller Edward Snowden. Han slettede alle de opsnappede NSA-dokumenter fra sine computere, før han rejste til Moskva, så det var ikke muligt for ham at udlevere noget til sine russiske værter.

»Hvis jeg på nogen måde er hoppet af, så er jeg hoppet af fra staten og til civilsamfundet«, sagde Edward Snowden.

Værre end Orwells ’1984′

Det halve år i Rusland, hvor han har fået ét års asyl, er forløbet stille og roligt og næsten kun indendørs. Ikke fordi der bliver lagt begrænsninger for hans færden, men fordi han altid har været et indendørsmenneske, forklarede Edward Snowden.

Han har hele tiden haft internetadgang, og han har løbende kommunikeret med journalister og advokater. Der er heller ingen ledsagere eller oppassere under det 14 timer lange interview, bemærker Washington Post-journalisten, som dog forventer, at de russiske myndigheder på anden vis holder et vågent øje med Edward Snowdens handlinger.

I tv-talen til briterne pegede Edward Snowden på, hvordan George Orwells dystre fremtidsvision i romanen 1984, skrevet i 1948, på mange måder er blevet overgået med efterretningstjenesternes overvågning af borgerne.

I ’1984′ er det kameraer og mikrofoner, som overvåger befolkningen, men i dag har de fleste en smartphone i lommen, som overvåger vores mindste skridt, pointerede han. Fortsætter det som i dag, vil næste generation vokse op i en verden, hvor der aldrig er mulighed for privatliv, sagde han.

»Et barn, der bliver født i dag, vil vokse op uden nogen forståelse af privatlivets fred. Det vil aldrig vide, hvad det betyder at have et privat øjeblik for dem selv, en uregistreret, uanalyseret tanke. Og det er et problem, for privatliv betyder noget for os. Det er det, som gør det muligt for os at bestemme, hvem vi er, og hvad vi gerne vil være,« sagde han i tv-talen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>