Efter 10 måneder: TDC lukker fortsat konkurrent ude af fibernet

Når nu fiberen ligger der, skal folk da have mulighed for at købe internetforbindelser på 1.000 megabit/s – i både download og upload – til en rimelig pris.

Sådan tænkte Baldur Norddahl, og med firmaet Gigabit forsøger han at sælge adgang til internet gennem TDC’s fibernetværk. Men telegiganten – som på grund af sin dominerende position er forpligtet til at give alle adgang til netværket – har i 10 måneder efter Gigabits anmodning stadig ikke åbnet for konkurrenten.

»Vi holdt møde med TDC i februar, hvor de sagde, at det var klar i løbet af tre måneder. Men vi har stadig ikke fået adgang. Nu siger de, at det sker til januar 2014, men det ved vi heller ikke, om passer,« siger Baldur Norddahl, partner hos Gigabit, til Version2.

Omkring 100.000 husstande i hovedstadsområdet og Nordsjælland bliver passeret af fiberkabler lagt ned af Dong Energy. TDC købte hele netværket i 2009 og har siden valgt ikke at markedsføre den mulighed for private kunder.

Men på grund af reglerne for en dominerende udbyder som TDC kan andre fiberudbydere sælge fiberadgang via TDC’s kabler, og så har kunden to muligheder: enten at købe et færdigt produkt fra TDC og lade TDC klare al teknikken eller at bede om adgang til den ’rå fiber’ og selv sætte det nødvendige udstyr op i teknikskabe og centraler til at forbinde kunderne med internettet.

Gigabit har valgt det sidste – men det lille firma er åbenbart det første firma, som prøver det.

»Vi er de første, som gør brug af det produkt. Vi vil bare have adgang til fiberen og så klare resten selv, for TDC’s egne switche kan ikke håndtere mere end 100 megabit/s. Og nu har vi fået én testforbindelse. Men TDC er ikke klar til at levere generelt,« siger Baldur Norddahl.

Efter at have løst forskellige tekniske problemer kom TDC for to uger siden med en ny forklaring på, at Gigabit ikke kunne få adgang: Selskabets it-systemer kunne ikke håndtere, at fiberen skulle lejes ud til andre, og derfor kan man ikke give adgang endnu.

»De kan godt lave forbindelserne, men kan ikke dokumentere det, og derfor vil de ikke levere. Jeg mener, at de burde kunne notere det ned i regneark nu og så kopiere data over, når de er klar med it-systemet. Det er lidt for nemt for dem af afvise os på den måde,« siger han.

Hårdt slag for et lille firma

Imens TDC altså foreløbigt har brugt ti måneder på at leve op til lovens krav om at give andre firmaer adgang til infrastrukturen, har forsinkelserne stor betydning for Gigabit.

»Det koster ikke dem noget at være forsinkede, men det koster os rigtig meget. Vi sidder med hele vores investering og kan ikke få kunder. Og TDC har vidst, at vi kom, i hvert fald siden februar,« siger fiber-iværksætteren.

At sælge adgang til de rå kabler er i øvrigt ikke et nyt koncept. Det er sådan, salg af ADSL-forbindelser er foregået i mange år, hvor konkurrerende firmaer så fik adgang til centralerne og kunne sætte eget udstyr op.

Til sammenligning er salget af fiberforbindelser som en færdig pakke en butik med kun de produkter på hylderne, som TDC vælger. Prismodellerne er derfor designet på samme måde som på internet gennem kobber, hvor priserne stiger en del, når man går fra for eksempel 30 til 90 megabit pr. sekund.

Hos Gigabit har man overvejet at klage til Erhvervsstyrelsen over TDC, fordi selskabet ifølge loven er forpligtet til at give konkurrenter adgang. Men det blev droppet.

»Vi valgte ikke at gøre det, for det ville nok i sig selv gøre, at det tog længere tid. Men måske vi skulle gøre det for en sikkerheds skyld,« siger Baldur Norddahl.

Trods forsinkelserne og TDC’s meldinger, der så løbende viste sig ikke at passe, er han fortrøstningsfuld over konceptet med at udfordre TDC med hurtige fiberforbindelser.

»Vi er tålmodige, og vi skal nok komme i gang. Men det er irriterende at se, at alting er klar – og at vi stadig ikke kan gå ud og markedsføre det,« siger Baldur Norddahl.

TDC: Det er et ‘særligt produkt’

TDC har i en skriftlig kommentar til Version2 svaret, at det tager tid, når Gigabit beder om et ‘særligt produkt’. TDC har et standardprodukt for adgang til rå fiber, men Gigabit har valgt en anden løsning, siger TDC.

»TDC lever fuldt ud op til lovgivningen på området. TDC er forpligtet til at tilbyde kunden en hyldevare – et såkaldt standardprodukt, hvilket TDC har implementeret. I tilfældet Gigabit har selskabet dog anmodet om et særligt produkt, der afviger fra vores standardprodukt. Vi har imødekommet Gigabits anmodning, men implementeringsfasen for et produkt, der afviger fra standardproduktet, er længere, fordi vi skal udarbejde et andet setup end vores eksisterende. Såfremt Gigabit havde bedt om standardproduktet i stedet, ville vi derimod hurtigere kunne levere det,« skriver TDC.

Version2 forsøger stadig at få en uddybende kommentar fra TDC.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>