Én sodavandsautomat drikker strøm som en treværelses lejlighed

Træk en rystet, men kold Faxe Kondi efter badmintonstævnet eller fodboldturneringen og sluk tørsten. Det er nok det forhold, de fleste med baggrund i foreningslivet har til sodavandsautomater.

Men bag glasset med de nedkølede sodavand gemmer der sig en værre strømsluger. Faktisk bruger én sodavandsautomat hvert år 2.500 kWh i strøm. Med de nuværende priser løber det op i små 5.000 kroner. Men hvad værre er, har meget få kommuner overblik over de tusindvis af automater, som de i sin tid har fået leveret af Carlsberg og Coca Cola Danmark.

Det viser en stor redegørelse, som seks DTU-studerende har lavet. Et årligt forbrug på 2.500 kWh svarer nogenlunde til en treværelses lejlighed. Og at der ikke er styr på i alt 20.000 maskiner i Danmark, overrasker Andreas Snitkjær, som er en af de studerende bag rapporten. Runder man lidt op, kan der potentielt stå sodavandsautomater rundt i Danmark, som samlet sluger for næsten 100 millioner kroner i strøm.

»Tallene er i sig selv ikke den store nyhed, men den manglende kontrol hos de kommuner og hos leverandørerne er da lidt tankevækkende, når nu det har været kendt længe, at de har automater fråser med strømmen,« siger Andreas Snitkjær.

Uklart i Gentofte Kommune

Men hvor de i alt 20.000 automater præcist er fordelt, er tilsyneladende svært for henholdsvis Carlsberg og Coca Cola og danne sig et overblik over. Går man dernæst til kommunerne selv, falder der heller ikke et mundret svar af.

I Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning oplyser man, at der ikke er et samlet overblik over, om kommunens institutioner overhovedet har automater, eller hvor stort strømforbruget i givet fald er. Erik Hansen, der er teamleder for i alt 33 idrætsanlæg i Københavns Kommune, fortæller dog, at kommunen tidligere har haft opsat automater i hans haller.

»Det var nogle rigtige strømslugere, som vi i hvert ikke havde råd til at have stående,« fortæller han.

DTU-rapporten har taget udgangspunkt i Gentofte Kommune. Og skal man tage DTU-folkenes beregninger for gode varer og medregner den andel, som Gentofte Kommune betaler af sportsforeningers elregning, lander slutseddel for automaternes forbrug på over 400.000 kroner.

Det har inden for deadline ikke været muligt at få en kommentar fra Gentofte Kommune, men Andreas Snitkjær fra DTU tilføjer:

»Vi har også haft ualmindeligt svært ved at få kommunerne til at komme med et samlet overblik over det her. Men vi kan bare konkludere, at automaterne sutter løs af kommunernes elstik. Og det bør der som minimum komme et overblik over.«

Flere andre ting

Og måske er strømslugende sodavandsautomater ikke de eneste apparater, som bare står og drikker kommunernes el, uden at der er et reelt overblik.

Københavns Kommune erkender, at der lige nu ikke er noget samlet overblik over automater. På de fleste skoler og fritidsinstitutioner er automaterne dog fortid på grund af nye og skrappere regler for god og sund kost.

Samtidig er der ved hver institution en energiregistrering, men opdelt helt ned på det plan, hvor sodavandsautomater skal fremgå, er overblikket i dag ikke eksisterende. Sådan lyder det i hvert fald fra flere ansatte i Københavns Kommune, som Ingeniøren har talt med.

Teknisk ganske simpelt

DTU’s undersøgelse viser dog, at de godt 20.000 automater, som altså brummer løs i Danmark, relativt nemt kan effektiviseres, så de bruger langt mindre strøm, end tilfældet er i dag.

For det første bør man flytte automaterne til koldere gange eller områder af den bygning, som de står i. Alene et 5 grader celsius koldere rum kan faktisk nedbringe automatens forbrug med 30 procent, viser beregningerne fra DTU – sammen med en anden lille justering:

»Den temperatur, de kolde colaer har, når man får dem i hånden kan spare strøm. Hvis man køler den ned til syv grader, modsat de tre i dag, vil man også kunne spare på elregningen,« fortæller Andreas Snitkjær fra DTU.

Hertil bør automaterne også være langt mere intelligente, så de slukker sig selv i de weekender, hvor der ikke er brug for kolde colaer. Det har inden for Ingeniørens deadline ikke været muligt at indhente en kommentar fra hverken Carlsberg eller Cola Danmark, der står for at levere maskinerne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>