Endelig garanterer DSB tilstrækkeligt med reservedele til IC4

Fra januar vil det ikke længere være et problem at skaffe reservedele til IC4-togene. Det siger administrerende direktør i DSB Vedligehold, Steen Schougaard Christensen, efter at DSB i årevis har kæmpet for at skaffe tilstrækkeligt reservedele til de skrantende tog.

Mangel på de nødvendige reservedele har skabt store problemer for DSB både i forhold til drift og vedligeholdelse af IC4-togene. Man har blandt andet anvendt en lidt alternativ håndtering af reservedele for at kunne klargøre tog til køreplanen fra dag til dag.

»Vi har taget reservedele fra et tog og sat det over i et andet. Så man kan sige, at vi har lappet IC4 med IC4,« siger Steen Schougaard Christensen.

Der har været flere årsager til, at det har været svært for DSB at skaffe reservedele. En faktor er, at IC4 i princippet er et forældet tog, fordi det har været så længe undervejs, og flere af leverandørerne derfor ikke producerer de nødvendige reservedele længere. Desuden eksisterer flere af de oprindelige leverandører ikke længere.

Læs også: Reservedele til IC4 mangler for tredje år i træk

Men den største udfordring har ifølge Steen Schougaard Christensen været, at flere af underleverandørerne af reservedele var trætte af at handle med Ansaldobreda og derfor har ladet tingene trække i langdrag. Forhandlingerne er gået hurtigere, efter at DSB har overtaget ansvaret.

»De vil simpelthen hellere handle med os uden om Ansaldobreda,« siger han.

At DSB nu lover, at der kommer styr på reservedelssituationen, giver Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen dog ikke meget for.


Trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) giver ikke meget for DSB’s løfter om, at der fra januar er reservedele nok til IC4. (Foto: ft.dk)

»Det ville da glæde mig inderligt, hvis det var sandt, men vi har efterhånden hørt den samme sang i seks-syv år, så tillad mig at have en smule sund skepsis.«

For to uger siden bad han transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) om en kommentar til problemerne med at få leveret reservedele til IC4, fordi han mener, at de månedlige statusrapporter vedrørende IC4 gang på gang tegnede et meget dystert billede af situationen.

»Det er fuldstændig absurd, at der ikke kan skaffes reservedele til et tog, som knap er kommet ud at køre endnu,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Derfor vil han gerne have ministerens ord for, at der nu er fod på situationen.

Læs også: DSB: Vi har styr på IC4 og sætter flere tog ind i køreplanen

Men stod det helt og holdent til ham, var det en helt anden drøftelse om IC4, der stod øverst på dagsordenen. Han fastholder nemlig sit tidligere forslag om at skrotte en stor del af IC4-togene og i stedet anvende dem til reservedele.

»Vi kan ikke blive ved at bruge penge på et tog, der alligevel ikke fungerer.«

Men Pia Olsen Dyhr er fast i mælet og har for blot få dage siden sagt, at hun fortsat forventer, at 75 af 82 tog ender med at komme i drift, mens det blot er de sidste syv, der skal bruges som reservedele i andre tog.

»Det forbavser mig meget, at ministeren kan blive ved at have den holdning,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Mandag udtalte også Enhedslisten kritik af reservedelssituationen omkring IC4, og trafikordfører Henning Hyllested sagde til Jyllands-Posten, at man på ingen måde kan basere en fremtid på IC4.

Læs også: Minister: Intet alternativ til IC4 … før elektrificeringen

De kommende år kommer til at kræve flere IC4-tog i den daglige drift. Allerede i 2014 skal antallet af tog i køreplanen skrues op fra 19 til 37 om dagen, og i 2018 skal hele 75 tog altså være i daglig drift.

Til den tid er det knap 30 år, siden DSB afgav bestillingen på togene. Ifølge Otto Anker Nielsen, professor på DTU Transport, er det den periode, et normalt tog forventes at holde.

»Men IC4 er jo alt andet end en normal togleverance,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>