Energiselskaber satser på biogas i naturgasrørene

Efter at have ventet i årevis i kulissen er tre danske og et tysk energiselskab nu i fuld gang med at investere i biogas-projekter rundt om i Danmark: Dong Energy og HMN som ejere og operatører på opgraderingsanlæg for biogas, og Naturgas Fyn og tyske E.ON Danmark som medejere eller partnere i biogasanlæg – og helst de store af slagsen.

Det, de alle ventede på, var en politisk beslutning – som blev taget ved energiforliget i marts 2012 – og som gik ud på at udbrede den solide støtte til biogas-elproduktion til også at omfatte produktion af biogas, der opgraderes og sendes ud på naturgasnettet, forklarer E.ON’s danske direktør for biogas, Michael Dalby:

»Vi har siddet på sidelinjen og kigget i mange år, men det var hverken økonomisk fornuftigt eller visionært nok for os blot at kunne producere biogas til elproduktion og dermed til et begrænset marked,« siger han og tilføjer, at E.ON ser biogas som en vigtig del af den grønne omstilling, og at den derfor skal ind i naturgasnettet og bruges til at gøre transportsektoren grønnere.


E.ON er gået i partnerskab med selskabet Grøn Gas om et eksisterende biogasanlæg i Hjørring og et kommende anlæg i Vrå. (Foto: E.ON)

Strategien for E.ON er at indgå partnerskaber lokalt omkring etablering af biogasanlæg, som skal være meget større end i dag og gerne producere 5 millioner kubikmeter methan, hvilket er 10 gange mere end gennemsnittet i dag, vurderer Michael Dalby.

Konkret har E.ON indgået partnerskab og derpå købt sig ind på eksisterende biogasanlæg i Morsø og Hjørring og er involveret i to nye anlæg, hvoraf det ene i Sønderjylland bliver kæmpestort – hvis alle tilladelser falder på plads.

Selskabets ambition er at have fem store biogasanlæg, der hovedsageligt skal producere biogas til naturgasnettet og til transportsektoren, kørende i 2020. E.ON har nemlig allerede etableret en gas-tankstation i partnerskab med OK, og flere skal komme til.

Komplicerede projekter

Naturgas Fyn er via sit kommercielle selskab Bionaturgas Danmark gået ind i ikke mindre end syv biogasprojekter på forskellige stadier. Og man regner med at tage investeringsbeslutning på tre af disse projekter i 2014.

Ambitionen er at have fire store biogasanlæg i drift i 2015, og direktør for Bionaturgas Danmark Hans Duus Jørgensen er ikke bleg for at afsløre, at selskabet regner med at investere op mod en halv milliard kroner i de nævnte projekter:

»Vi er meget selektive i vores udvælgelse af biogasprojekter og går kun ind i projekter med en positiv business case. Vores forretningsmodel er, at vi går ind og investerer sammen med landmændene, men med majoritet og med krav om, at vi både er byg- og driftsherre – ellers kan vi heller ikke tiltrække fremmed investering til projekterne,« siger han.


Naturgas Fyn har sammen med Sydvestjysk Biogas investeret i Bionaturgas Korskro, der ligger i Esbjerg Kommune og forventes i drift i slutningen af 2014. (Illustration: Naturgas Fyn)

Han tilføjer, at netop biogasprojekter er så komplekse at realisere, at det af og til kan være faktorer som et godt samarbejde mellem kommune, lokale borgere og landmænd, der gør projekterne mere attraktive – netop fordi dette samarbejde kan sikre en hurtig realisering af projektet.

Hans Duus Jørgensen vil ikke sætte tal på ambitionerne for Bionaturgas Danmark længere ud i fremtiden – ud over at det langsigtede mål er at få fyldt naturgasnettet op med grøn gas.

»Jeg tror ikke, at vi kommer til at se anlæg, som ikke opgraderer biogassen og sender den ud i gasnettet,« siger han og begrunder det med, at flere afsætningsmuligheder for biogassen giver en bedre økonomi.

Naturgasselskaberne HMN og Dong Energy investerer som nævnt udelukkende i opgradering af biogas til naturgas. Ifølge adm. direktør Susanne Juhl investerer HMN i opgraderingsanlæg i forbindelse med ‘fornuftige biogasanlæg’ og er nu med i en håndfuld projekter.

Gasselskabernes indtog i biogasverdenen ser altså ud til at kunne medføre et markant skift i anvendelsen af biogas fra direkte brug i kraftvarmeproduktion til opgradering til naturgaskvalitet.

Sekretariatschef i Brancheforeningen for Biogas Bruno Sander tror dog på et mere nuanceret billede og minder om, at opgradering stadig er dyrt, og at der endnu ikke er gang i et salg af bionaturgas med certifikater, der giver en højere pris.

»Men ellers ser jeg det generelt som rigtig positivt, at naturgasselskaberne går ind og skubber på udviklingen. De kan være med til at sikre samarbejde i hele værdikæden fra biogasproduktionen til anvendelse i for eksempel transportsektoren og dermed løfte biogassen op på et højrere stade,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>