Vingeforkanter er som dækkene på en bil

De seneste tre år har firmaet Total Wind Blades repareret forkanter på 240 vinger i den 11 år gamle havmøllepark Horns Rev 1 ud for Blåvands Huk. Dermed har erfaringerne fra netop denne park givet branchen endnu en værdifuld lærestreg: Vindmøllevingernes forkanter slides så meget af vind og vejr, at de skal repareres måske flere gange i møllens levetid.

Primært for at forhindre, at energiproduktionen daler, men sliddet kan også med tiden udvikle sig til at true styrken i vingen.

Eller som direktør i Total Wind Blades Niels Christian Therkildsen udtrykker det: Vingernes forkanter kan betragtes ligesom dækkene på en bil. Hvis ikke du holder dem i orden, kommer du til at køre på fælgene.

Horns Rev 1 drives i dag af Vattenfall, der ejer 60 pct. af parken. Horns Rev 1 var den første park i Nordsøen og som sådan leveringsdygtig i masser af erfaringer – også den kedelige slags som gearkasseknas og transformersvigt.

Ikke nok at tælle til tre

Og nu er det så vingernes tur, bekræfter vingeingeniør hos Vattenfall Rikke Juul Balle, som sammen med en nyansat kollega skal sætte fokus på møllevingernes performance, holdbarhed og vedligeholdelse. Både på Vattenfalls eksisterende havmølleparker, Horns Rev 1 og Lillgrund, og ved indgåelse af kontrakter på vindmøller til kommende parker:

»Med erfaringerne fra Horns Rev står det nu klart for alle selskaber, at det ikke er nok at tælle til tre vinger, når man inspicerer offshore-møller. Her i Vattenfall arbejder vi med at få overvåget vingerne og med at udforme inspektions- og vedligeholdelsesprogrammer for de enkelte sites og møllefabrikater,« siger hun og tilføjer, at ansættelse af specielle vinge-ingeniører nu er blevet praksis hos de fleste offshore-operatører.

Ud over Horns Rev 1 og Lillgrund i Sverige har Total Wind Blades – der er ét blandt flere vingereparationsselskaber – også arbejdet på Rødsand Havmøllepark, på Middelgrunden, på Baltic 1 i Tyskland og på fem britiske havmølleparker, Barrow, North Hoyle, Kentish Flats, Scroby Sands, Thanet og Robin Rigg samt hollandske OWEZ. Dels for ejerne af parken og dels for vindmøllefabrikanter ved overlevering af parkerne.


I dag ved man, at vingernes forkanter slides så meget, at de skal repareres måske flere gange i møllernes levetid. (Foto: Total Wind Blades)

Øjenåbner for branchen

Direktør Niels Christian Therkildsen er enig i, at Horns Rev 1 var en øjenåbner for hele branchen, der i hans optik har været noget sløv til at erkende problemet.

»På havet sker nedslidning af vingernes forkanter dobbelt så hurtigt som på land, så alle parker på havet vil skulle have repareret vingerne før eller siden,« siger han.

Total Wind Blades, som har inspiceret og repareret vinger siden 2007, bruger en særlig kvalitet maling fra et tysk firma og en hemmelig påføringsmetode til reparationerne.

Virksomheden har sammen med Vattenfall udviklet et system, hvor man sliber ned til glasfiberen og derefter påfører tre lag maling med hver sin farve. Den inderste farve er rød, og man kan så med en kikkert se, om den røde farve er synlig, og om det dermed er tid til nye reparationer.

Ifølge Vattenfall tager reparation af forkanten én dag pr. vinge i godt vejr – baseret på erfaringer fra Horns Rev 1.

Slid koster op til 5 pct.

Prisen på hele operationen er ikke offentlig, og Rikke Juul Balle kan heller ikke sige endnu, hvor meget elproduktionen er blevet reduceret på Horns Rev 1 på grund af sliddet. Det er nemlig meget svært at opgøre statistisk korrekt, da rigtig mange faktorer spiller ind.

»Men det er noget, vi arbejder med, ligesom erfaringerne giver os en god baggrund for at stille nye krav til vingeproducenterne. Det kan for eksempel være krav til malingskvaliteten, til påføringen og til kontrollen af den færdige overfladebehandling,« siger Rikke Juul Balle.

Seniorforsker Christian Bak fra DTU Vindenergi forklarer, at vindtunnelforsøg med et rent vingeprofil over for et profil med simulering af støv, insekter og andre ujævnheder på forkanten viser, at de resulterende turbulente strømninger hen over vingeprofilet kan reducere energiproduktionen med i størrelsesordenen 5 pct. Reduktionen kan være mindre eller endnu større – afhængig af graden af ujævnheder på forkanten:

Dråber rammer med 300 km/h

»En vingetip på en stor mølle bevæger sig gennem luften med omkring 300 kilometer i timen. Det vil sige, at vanddråber og sandkorn rammer forkanten med meget stor kraft, og det stiller selvklart store krav til overfladens slidstyrke,« siger Christian Bak.

Den særlige kran, kaldet Skyclimber, som anvendes til reparationer på Horns Rev, er udviklet af Vestas og kravler så at sige op ad siden af tårnet ved hjælp af et wirespil, som monteres under gearkassen i møllens nacelle.

Total Wind Blade benytter også en anden type kran, hvor platformen går hele vejen rundt om vingen, således at man kan arbejde på begge sider af vingen samtidig. Denne model kunne dog af tekniske årsager ikke bruges på Horns Rev.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>