Energistyrelsen åbner ballet for bydere på Danmarks næste havmøllepark

For at sikre bedre konkurrence og dermed den lavest mulige pris for Danmarks næste havmøllepark inviterer Energistyrelsen nu aktører til at blive prækvalificeret til et såkaldt udbud efter forhandling.

Samtidig offentliggør styrelsen kravene til denne prækvalifikation, som er tilpasset til at skabe mere konkurrence og give nye aktører og finansielle virksomheder adgang til det danske marked.

Blandt andet lempes kravene til finansiel og økonomisk kapacitet sammenlignet med havmølleparken ved Anholt. De tekniske krav skal samtidig sikre, at selskaberne dog har erfaring med opstilling og drift af havvindmølleparker.

Læs også: Minister erkender at vindmøllepark er for dyr

»Prækvalifikationen er en vigtig del af en ny udbudsmodel, som involverer både en omfattende forudgående teknisk dialog og efterfølgende forhandlinger med tilbudsgiverne. Det er en vigtig nyskabelse i forhold til det seneste udbud af Anholt havmøllepark i 2010, hvor vi endte med kun at modtage ét tilbud,« siger siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard i en pressemeddelelse i forbindelse med udbuddet.

Han tilføjer, at man denne gang har valgt at gennemføre nogle af de mest åbne og gennemsigtige udbud, industrien har set, hvilket har sikret en massiv interesse for de danske projekter.

Fire fundamentstyper i spil

Ifølge den tekniske projektbeskrivelse af den 400 MW store havmøllepark kan vinderen af udbuddet vælge mellem møllestørrelser på mellem 3 og 10 MW og en maksimalhøjde på 230 meter.

For fundamenterne er der for første gang mulighed for at vælge både jacket- og bøttefundamenter ligesom monopile- og gravitationsfundamenter accepteres på pladsen, der byder på vanddybder mellem 10 og 21 meter.

Nettilslutningen af parken står Energinet,.dk for og den kan forventes klar fra 1. januar 2017.

Koncessionen gives for 25 år, og der forhandles om en fast pris for produktion af 20 TWh.

I begyndelsen af 2014 offentliggøres den øvrige del af udbudsmaterialet, som bl.a. indeholder øvrige økonomiske vilkår for etablering og drift af parken samt udkast til koncessionsaftalen. Fristen for ansøgning om at blive prækvalificeret er 23. april 2014.

Herefter indledes en proces med forhandling og udarbejdelse af endeligt udbudsmateriale.

Hele processen forventes afsluttet med uddeling af en koncession i foråret 2015.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>