For slapt og for stramt – EU-krav til biobrændstoffers bæredygtighed blokeret

Et mindretal i EU’s ministerråd blokerede i dag for et kompromisforslag om bæredygtighedskrav til de biobrændstoffer, der må tælle med, når landene skal opfylde EU-målene om 10 pct. vedvarende energi i transportsektoren i 2020. Det skriver flere kilder.

Kompromisforslaget, der var stillet af det litauiske formandskab, ville lægge et loft på 7 pct. over brugen af fødevarebaserede biobrændstoffer. Men et blokerende mindretal på 7 lande – herunder Danmark – stemte imod.

Belgien, Danmark, Holland, Italien og Luxembourg stemte imod, fordi de mener, at forslaget ikke er skrapt nok. Polen og Ungarn fordi de slet ikke mener, at der skal være krav til de biobrændstoffer, man må bruge for at nå 2020-målet.

Dermed fortsætter balladen om bæredygtighedskrav til biobrændstoffer, som startede med et forslag fra EU-Kommissionen med noget skrappere krav – nemlig at fødevarebaserede biobrændstoffer højst måtte udgøre 5 pct., og at andengenerations biobrændstoffer skal tælle firedobbelt.

Parlamentet vedtog dette forslag og stemte også ja til et mål for andengenerations biobrændstoffer på 2,5 pct.

Læs også: Biobranchen: Europa-Parlamentet spænder ben for bæredygtige brændstoffer

Men i sin sidste afstemning bakkede parlamentet ud og ville ikke sende forslaget videre ekspres. Og nu er et nyt, noget slappere kompromisforslag altså faldet.


Vi frygter at alt nu går i stå, siger Anne Grete Holmsgaard, der er direktør i brancheforeningen Bio Refining Alliance.

Direktør i brancheforeningen Bio Refining Alliance, Anne Grete Holmsgaard mener, at det er godt at forslaget faldt, fordi det slet ikke ville have givet noget incitament til at øge anvendelsen af avancerede biobrændstoffer som for eksempel halmbaseret bioethanol:

»Men den store fare er jo, at alt går i stå nu, fordi investorerne mangler klare signaler. Så vi må virkelig opfordre Martin Lidegaard og hans allierede i dette spørgsmål til at få sat sagen på dagsordenen og få udarbejdet en nyt forslag, hvor andengenerations biobrændstoffer bliver prioriteret. Ellers kommer produktion af andengenerations brændstoffer ikke i gang her i Europa – så kommer det til at ske andre steder i verden,« siger hun.

Usikkerheden truer blandt andet realiseringen af planer om opførelse af en fuldskala bioethanofabrik i Maabjerg, som Dong, Novozymes og et lokalt konsortium står bag.

Læs også: Bio-projekt stoler på, at politikerne skaffer pengene

På Twitter skriver Klimakommissær Connie Hedegaard, at ventetid på en ny aftale er lig med usikkerhed for hele biobrændstofindustrien.

Nu er det op til det kommende græske EU-formandskab at genoptage de politiske forhandlinger for at nå frem til et nyt kompromis.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>