Forskere vil bruge Botox mod fedme

Botox vil i fremtiden måske give et bedre udseende på flere måder. Hvor midlet – eller skal vi sige giften – i dag primært kendes for at gøre ungdomstørstende Hollywood-stjerner glattere i huden, vil den inden for nogle år måske kunne bruges til at fremme sundheden, skriver Norges tekniske universitet i en pressemeddelelse.

Helene Johannessen, som er ph.d.-studerende på universitet har forsøgt sig med Botox-indsprøjtninger i rotter, som efterfølgende tabte 20-30 procent af kropsvægten i løbet af de næste fem uger.

Det skete, efter at den muskellammende gift blev indsprøjtet i den 10. hjernenerve, som forsyner indvolde i bryst og bughule med nervetråde. Det er også denne nerve, som giver en sultfølelse og kontrollerer madens passage gennem tarmene.


Helene Johannessen, ph.d.-studerende ved NTNU, vil bruge Botox som slankemiddel. Foto: NTNU

Da nerven blev lammet, begyndte rotterne at spise mindre, da det så ud til, at effekten fik maden til at glide langsommere gennem systemet.

Læs også: Tarmbakterier afslører om du lider af fedme

Håbet er således, at indsprøjtninger med Botox med tiden vil kunne erstatte – eller i hvert fald være et alternativ til – fedmeoperationer, hvor mavesækken bliver formindsket kirurgisk.

Helene Johannessen siger, ifølge meddelelsen, at hun regner med, at forskergruppen er klar til at starte kliniske test på mennesker, men lige skal have tilladelse til det fra den regionale etiske komité.

»Til at begynde med vil vi invitere patienter, som gerne vil have en fedmeoperation, men som af en eller anden grund ikke kan få en,« siger hun.

WHO anslår, at fedme er årsag til 10-13 procent af alle dødsfald rundt om i Europa, og at 2-8 procent af omkostningerne til sundhedsvæsenet går til behandling af fedmerelaterede sygdomme.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>