Her er syv seje nye programmeringssprog

Det kan være forfriskende at kaste sig over et nyt programmeringssprog, selvom det stadig er C++, Java, C# og Javascript, der trækker læsset på lønsedlen. De seneste år er der for alvor kommet gang i opblomstringen af nye sprog, som spænder fra specifikke nicher til mere generelle funktionsorienterede sprog.

Computersweden har samlet en liste over syv af de nye sprog, som lige nu får opmærksomhed, og listen spænder fra sprog, som endnu ikke er sluppet fri, til en enkelt, som mange nok har hørt om, men måske ikke prøvet.

Elixir er et funktionsbaseret sprog, som bygger på Erlang og kan tale sammen med Erlang, men åbner for nogle muligheder, som Erlang ikke er født med.

Elm er endnu et funktionsbaseret sprog, hvor outputtet er webkode i form af HTML, CSS og Javascript, men blandt andet giver mulighed for statiske typer.

Bloom er et programmeringssprog, som udspringer af et forskningsprojekt på UC Berkeley om at skabe et sprog til cloud computing-tidsalderen. Bloom skal gøre det lettere at arbejde med distribuerede systemer og data, hvor man ikke kan forvente, at programkode udføres i en forudsigelig rækkefølge.

Rust er et sprog, som er designet til at være robust og blandt andet forhindre, at man får indført sikkerhedshuller i form af bufferoverløb.

Orange Script er et scriptsprog, som kører på Javas virtuelle maskine og kan bruge Javas biblioteker, men understøtter funktionsbaseret programmering.

Wolfram Language er endnu ikke klar i en færdig udgave, men med matematikeren Stephen Wolfram som bagmand kan vi forvente et sprog, der giver mulighed for at arbejde med data og programmering på en måde, som vil tiltale matematikere og andre, som er mere interesseret i output end i klasser og objekter.

Dart blev introduceret for et par år siden af Google som et bud på et sprog, der kan gøre programmering af webapplikationer bedre ved blandt andet at rette op på nogle af de faldgruber, der kan give problemer i avancerede Javascript-applikationer.

Har du fundet et nyt sprog, som du mener, flere programmører bør stifte bekendtskab med? Eller bør programmører holde sig til velafprøvede sprog, som i hænderne på dygtige programmører kan alt det, de nye sprog lover?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>