I 2020 vil Danmark mangle 4.000 højtuddannede it-specialister

Højtuddannede it-specialister er en mangelvare i Danmark – og det i en sådan grad, at branchen nu melder om alvorlige flaskehalse og efterlyser større optag på it-uddannelserne. Det skriver Børsen

Ifølge en prognose, som DI ITEK har lavet, vil der frem mod 2020 samlet set mangle mellem 3.000 og 4.000 højtuddannede it-specialister. Det betyder, at der bør optages mellem 500 og 700 flere studerende om året allerede nu.

Vil du opdages af potentielle arbejdsgivere? Læg dit CV på Jobfinder

»Vi har brug for en meget mere strategisk satsning på området, så vi får uddannet de folk, der har kompetencerne til at skabe,« siger Tom Togsverd, branchedirektør i DI’s branchefællesskab for teknologivirksomheder, DI ITEK til Børsen.

Jeg har kigget på rigtig mange af den slags prognoser, de beror som regel på en masse antagelser.
Rektor på IT-Universitetet Mads Tofte

DI vurderer, at it-sektoren øjeblikkeligt ville kunne absorbere mindst 1.000 højtuddannede it-specialister, hvis de stod med eksamensbeviset i hånden nu og her.

Behov for ’de hårde specialister’

En ny undersøgelse fra brancheorganisationen IT-Branchen viser, at hver fjerde it-virksomhed har en eller flere stillinger, hvor de ikke kan finde en medarbejder med de rette kompetencer. Morten Bangsgaard, administrerende direktør i IT-branchen siger:

»I takt med at krisen er blevet aflyst, kan vi se, at bekymringen for at kunne skaffe kvalificeret arbejdskraft er stigende i direktørernes bevidsthed. Hvor vi op til 2008 oplevede stor bekymring for arbejdskraftmangel, så har den bekymring ikke været eksisterende i 2010, 2011 og 2012. Men nu er den tilbage på toptre-agendaen, fordi det betyder endnu mere nu at få fat i den rigtige arbejdskraft og rigeligt af den.«

Per Kogut, adm. direktør i NNIT, så gerne, at it-uddannelserne fokuserede mere på at uddanne inden for de hårde, tekniske specialer.

»Jeg har meget respekt for de kreative folk – og dem er der bestemt også brug for. Men der er altså også brug for nogle, der kan holde en it-infrastruktur kørende, og der har vi brug for uendeligt mange flere både på kort og langt sigt,« udtaler Per Kogut til Børsen.

Læs også: Dansk it-ingeniør i Singapore: »Det vestlige arbejdsmarked kan være en sovepude«

Rektor på IT-Universitetet Mads Tofte kan til dels genkende branchens kritik, men stiller sig tvivlende over for DIs tal:

»Jeg har kigget på rigtig mange af den slags prognoser, de beror som regel på en masse antagelser. Det er ikke noget, jeg tør lave en fordobling af optaget på,« siger han.

Han understreger samtidig, at uddannelserne har andre forpligtelser end at tilfredsstille ønskerne fra it-sektoren.

»Der er også en kundeside, som skal være klædt ordentligt på. Vores opgave er at levere kandidater til både kunde- og leverandørsiden. Der findes så utrolig mange job, hvor it indgår, så det er næsten umuligt at opnå en situation, hvor alle arbejdsgivere oplever, at de har nok specialiserede kandidater at vælge mellem,« siger Mads Tofte.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>