Indlandsisen på Grønland er vokset markant de seneste 3.000 år

Midt i en ophedet debat om stigende temperaturer på jordkloden, hvor man næsten kan høre Jordens iskapper smelte, viser det sig nu, at indlandsisen på Grønland var langt mindre for 3.000 år siden end i dag.

Det skriver Videnskab.dk på baggrund af en forskergruppe, som har målt på indholdet af aminosyrer i gamle muslingeskaller. Skaller, som indlandsisen har skubbet sig foran, når isen har udvidet sig eller trukket sig tilbage.

Analyserne viser, at indlandsisen for mellem 3.000 og 5.000 år siden lå 20 kilometer længere tilbage, end den gør i dag. Forskergruppen i Grønland har den danske ph.d. og geolog Ole Bennike fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) med.

Muslingeskallerne har også vist, at det først var, da havstrømmene blev varmere for 5.000 år siden, at isen på Grønland for alvor begyndte at smelte, og ikke, som tidligere antaget, da luften blev varmere for 10.000 år siden. Ole Bennike uddyber:

»Med vores nye teknik kan vi se, at perioden lå for mellem 5.000 og 3.000 år siden, hvilket er senere, end vi umiddelbart troede,« siger han til Videnskab.dk.

Alt i alt betyder det, at indlandsisen faktisk er vokset frem til i dag. Og det afkræfter den tidligere konklusion om, at Indlandsisen allerede er blevet irreversibel – og altså ikke kunne udvide sig mere.

Syre afgør liv

Forskerholdets gennembrud ligger i at kigge på forholdet mellem L-aminosyrer og D-aminosyrer. På den måde kan man beregne, hvornår de nu døde muslinger var i live, skriver Videnskab.dk.

»Det er en teknik, som man normalt bruger til at lave dateringer mellem 50.000 år og 2.000.000 år tilbage i tiden. I vores studier har vi dog lykkedes med at se på en meget kortere tidsskala ved at analysere forholdet mellem L- og D-formen af aminosyren asparaginsyre, der omdannes hurtigt,« fortæller Ole Bennike.

Ud over at teknikken med indholdet af aminosyre i skallerne nu vender debatten om smeltende poler på hovedet, har den sparet forskergruppen mange penge. Sammenlignet med en kulstof-14-analyse, der koster 3.000 kroner pr. prøve, kan den nye syretest gøres for 200 kroner, fortæller Ole Bennike.

Indlandsisen dækker 1,7 millioner kvadratkilometer og indeholder hele 2.850.000 kubikkilometer is. Dermed er 80 procent af Grønlands overfladeareal dækket af isen, der har en tykkelse på to til tre kilometer, skriver Videnskab.dk.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>