Ingeniør: Derfor fløj taget af højhuset i Lyngby

Utilstrækkelig forankring mellem tagkonstruktion og betondæk og svage samlinger mellem remme og spær. Det er formentlig årsagen til at et kun to år gammelt tag fløj af et højhus ved Lyngby Station under stormen 28. oktober.

Det vurderer projektleder Ole Vorm fra ingeniørfirmaet Wessberg, som står for at projektere genopbygningen af taget.

»Vi er ikke klar med den endelige konklusion endnu, men hovedårsagen er, at taget blev lavet tættere uden at forankringen og samlingerne blev forstærket,« fortæller han til ing.dk.


Stormen 28. oktober rev et nyrenoveret tag af et højhus på Lehwaldsvej i Lyngby. Delene ramte både den nærliggende s-togsstation, køreledninger og biler på Lyngby Omfartsvej. De indledende undersøgelser af taget, tyder ifølge ingeniørfirmaet Wessberg på, at renoveringen gjorde taget mere vindudsat – uden at konstruktionen blev forstærket. Foto: Gunner Kristiansen

Udover at arbejde for bygningens ejerforening er Wessberg også blevet engageret af forsikringsselskabet Tryg til at komme med en udtalelse om årsagen til uheldet, som mirakuløst ikke førte til menneskelige skader, selvom halvdelen af det omtrent 1.000 m2 store tag fløj omkring 100 meter væk og ramte rejsende og tog på den nærliggende Lyngby Station og biler på Lyngby Omfartsvej.

Ved renoveringen af taget blev det oprindelige bølgeeternittag pillet ned, og ovenpå den oprindelige tagkonstruktion blev der lagt et undertag af bræddebeklædning og derpå tagpap.

»Det giver et utroligt tæt tag, som skal ventileres for at undgå fugt og råd, så der er en ventilationsspalte langs tagrenden. Men når der pludselig kommer kraftig vind, kan der dannes et overtryk inde under taget samtidig med, at der kommer et sug på tagets yderside.«

Læs også: Nyrenoveret tag fløj af højhus i Lyngby

Kombinationen af overtryk under taget og sug på oversiden betyder, at alle de gamle samlinger bliver udsat for en større belastning, end de gjorde med den gamle tagkonstruktion, hvor vinden på grund af utætheder i tagfladen kun kunne oparbejde et begrænset overtryk i tagrummet.

Svigtrækkefølgen er endnu ikke fastlagt, men Ole Vorms teori er, at et enkelt eller to brædder har løsnet sig først.

»Det kan være at den tætte bræddebeklædning ikke har været sømmet tilstrækkeligt fast. Hvis et bræt eller to så har løsnet sig, er der kommet et større hul, som vinden kunne komme ind ad. I starten betyder det, at der kommer et større overtryk under taget. Det vil gøre, at de gamle oprindelige samlinger får en meget større belastning.«

Den oprindelige tagkonstruktion, som det nye tag lå på, var lavet med tapsamlinger, der ikke er så stærke som moderne stålbeslag.


I 2011 blev det oprindelige bølgepladetag udskiftet med et nyt og tættere af brædder og tagpap. Det tættere tag var mere udsat for vindpåvirkning, men den oprindelige underliggende tagkonstruktion blev ikke forstærket. Her ses et foto fra den del af taget, der ikke røg ned under stormen: Foto: Ole Vorm / Wessberg

Men da taget oprindeligt blev konstrueret i 1960’erne var det helt normalt. Det blev heller ikke beregnet, hvilken vindlast taget skulle kunne klare, for det gjorde man ikke dengang.

»Dengang regnede man kun for egenlast og snelast. Det var helt normalt.«

I dag er hele tagkonstrutionen på højhuset fjernet.

»Der var stadig en del af taget tilbage efter den første storm, men vi kunne ikke nå at forstærke det, før den næste storm kom, så vi valgte at fjerne det helt.«

Wessberg er nu i gang med at lave udbudsmateriale til genopbygningen af taget. Ole Vorm regner med at udbuddet går i gang omkring 1. februar, og den vindende entreprenør kan være klar med et nyt tag cirka tre måneder senere.

Indtil det nye tag kommer op vil midlertidig isolering og en totalinddækning af taget sørge for, at beboerne på de øverste etager ikke kommer til at fryse.

Konklusionen på Wessbergs undersøgelse af årsagen til at taget kunne flyve af vil først være klar i det nye år. Og først derefter vil forsikringsselskabet Tryg tage stilling til, om de vil rette erstatningskrav mod de virksomheder, der var involveret i renoveringen af taget, fortæller storskadetaksator René Stougaard.

»Lige nu har vi ingeniørfirmaet til at fastslå den tekniske forklaring. Derefter skal vi afgøre, om vi eventuelt vil søge erstatning hos andre parter.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>