Ingeniør-prisvinder fik dispensation til at udvikle lyddæmper til frømandsrifler

Tre afgangsprojekter inden for maskinteknologi modtog i tirsdags Maskiningeniørernes Initiativfonds M-pris. Det skete ved Maskinteknisk Selskabs 100 års jubilæum, der blev fejret i IDA-huset i Københan. Et af projekterne er udført af diplomingeniør Thomas Pedersen fra DTU Diplom i samarbejde med Frømandskorpset og Forsvarets Materiel Tjeneste. I projektet har Thomas Pedersen konstrueret en lyddæmper, der er betydelig lettere og mere effektiv end de hidtidige.

»Vi vil gerne inspirere maskiningeniørstuderende til at lave nogle spændende projekter, der også har en innovativ og erhvervsmæssig interesse,« fortæller formanden for fonden, Mads Peter Schreiber om baggrunden for prisuddelingerne.

Se de nyeste job på Jobfinder her

De tre modtagere af M-prisen får 10.000 kroner og et diplom, som de kan hænge på væggen.


De tre vindere (Dmytro Shabalin, Tito Andriollo og Thomas Pedersen sammen med (tv) Jeroen van Liempd, direktør for ASME i EU, Bruxelles og (th) civilingeniør og ph.d. Mads Peter Schreiber, formand for M-fonden. Photo: Foto: Henrik Frydkjær

»Vi bedømmer efter tre kriterier. Vi ser på den faglige nyhedshøjde. Derefter lægger vi rigtig meget vægt på, om der er en erhvervsmæssig interesse i produktet. Til sidst ser vi på, om det er en velskrevet rapport, der letforståeligt tager hånd om alle væsentligheder og adresserer alle spørgsmål, der kunne være om produktet,« fortæller Mads Peter Schreiber.

Tito Andrillo fra DTU Mekanik, som har lavet afgangsprojekt om numerisk modellering af termisk inducerede elasto-plastiske forhold ved hjælp af finite element metoden. Prisen er sponseret af ATV-SEMAPP (Selskabet for Maskinteknisk Proces- og Produktionsteknik).

Dmytro Shabalin fra Aalborg Universitet har i samarbejde med Brüel & Kjær Sound & Vibration Measurements A/S lavet afgangsprojekt om ‘Teoretisk og eksperimentel sammenligning af punkt-mobilitetsmålemetoder’. Projektet, der gav karakteren 12, er udført i samarbejde med Brüel & Kjær Sound & Vibration Measurements A/S samt tyske Secop GmbH.

Thomas Pedersen, vil du kort fortælle, hvad dit projekt går ud på?
En kammerat foreslog mig at lave en lyddæmper til Forsvarets rifler. En, der vejer mindre end dem, de bruger i dag. Der gik hurtigt ged i det, da man ikke må fremstille lyddæmpere i Danmark. Så efter en lang proces i Justitsministeriet måtte jeg til en svensk våbenfabrikant, da der er helt andre regler der. Dog fik jeg faktisk lov til at producere den i Danmark, men den melding fik jeg en måned efter min eksamen.

Der gik hurtigt ged i det, da man ikke må fremstille lyddæmpere i Danmark.
Thomas Pedersen, diplomingeniør

Bliver den sat i produktion?
Nej, det er en prototype, som stadig er i Sverige hos våbenmekanikeren. Vi har dog haft den til nogle tests her i Danmark. Det viste sig desværre, at den var alt for dyr at producere. En normal, funktionel lyddæmper koster mellem 2500 og 6000 kroner. Alene det rør, jeg fandt frem til ville være bedst at bruge, koster 14.000 kroner. Så det kan slet ikke betale sig desværre. Det var mest for lige for at se, om det kunne lade sig gøre.

Hvad betyder det for dig at få sådan en pris?
Det betyder selvfølgelig meget. Det er jo et tegn på, at der er udover mig er andre, der synes, det er spændende. Jeg ved, hvor meget mine studiekammerater har knoklet, og hvor dygtige de er, så det er jo en ære at vinde over dem.

Hvorfor tror du, du har vundet?
Det tør jeg slet ikke engang gætte på. Man vil jo bruge det som en appetitvækker for at få flere til at blive maskiningeniører. Mit projekt er ret drengerøvsagtigt og rammer nok ret bredt.

Hvad skal pengene bruges på?
Jeg har faktisk næsten kun lige fået at vide, at jeg har vundet, så jeg ved det ikke endnu faktisk. Det var en ret stor overraskelse.

Vil du fortsætte med at beskæftige dig med militære produkter?
Nej. Jeg synes, det her var spændende, men jeg har ingen ambitioner om at fortsætte den vej. Jeg sidder hos Brüel & Kjær Sound & Vibration Measurements A/S nu og laver mikrofoner til forskellige målinger.

Læs også: FRI: Erhvervslivet skal engagere sig mere i uddannelsen af ingeniører

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>