Ens stik til alle bærbare computere på vej

Bærbare computere skal kunne oplades med en hvilken som helst producents omformer. Det er ønsket fra standardiseringsorganisationen IEC, hvis flere end 70 medlemslande har været til stemmeurnerne med standard 62700 i hånden. Den skal bane vejen for universalstikket.

Standarden angiver dimensionerne på omformerens ladestik, som tilsluttes computeren. Det har hidtil været udformet efter computerfabrikantens egne specifikationer, og det har givet mange varianter på markedet.

Foreløbig er der opbakning fra medlemslandene, hvor mindst halvdelen har sagt ja og dermed vedtaget en teknisk specifikation, som er første skridt på vejen mod en mere fast national standard, fortæller den danske nationalsekretær i IEC og projektchef i Dansk Standard René Nielsen.

»Der skal to tredjedel af stemmerne til for at få den store forkromede model igennem, som bliver til en national standard. Men en teknisk specifikation kan være et trin op ad stigen mod konsensus,« siger han.

Læs også: Apple blæser på aftale om EU-standard for mobilstik

Fra dansk side sidder blot Stofa med i det AV-udvalg, der byder ind med sin holdning om laptop-ladere til Dansk Standard, og eftersom ladestik ikke er virksomhedens kernekompetence, har Danmark i dette tilfælde valgt at stemme blankt.

Men, understreger René Nielsen, Dansk Standard er selvfølgelig interesseret i udvikling, der kan føre til mindre elektronikskrot f.eks. ved at mindske antallet ladere og kabler i hjemmet.

»Dette spørgsmål ligger bare i andre udvalg end det, der har været involveret i standarden om ladestik. Derfor ser jeg også på, hvordan sådan et forslag her kommer omkring miljøudvalgene,« siger han.

Den tekniske specifikation bliver udgivet i maj 2014, og herefter forventer René Nielsen, at den får mindre end tre år på bagen, før landene gør klar til en ny afstemning, der skal give større konsensus, så standarden bliver ophøjet til f.eks. europæisk og international standard.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>