USA’s olieboom topper allerede om fem år

For få år siden forventede mange energianalytikere stigende olieimport hos verdens største forbruger, USA. Sådan gik det ikke. Ind fra højre kom den teknologiske industrialisering af hydraulisk frakturering af skiferformationer over store dele af USA. Det har skabt en enorm vækst i produktionen af gas og – ikke mindst – skiferolie.

Men ifølge det amerikanske energiagentur, EIA, kan det blive en kort opblomstring. Agenturet anslår fald i sin nye rapport, Annual Energy Outlook 2014, at USA’s egen olieproduktion allerede topper i 2019.

Produktionen af olie fra amerikanske felter eksempelvis i delstaten North Dakota, har oplevet en historisk stigning de senere år, men vil fra 2020 falde stille og rolig igen, lyder det.

Til gengæld er der også i USA masser af gas. Ifølge EIA vil produktionen af naturgas internt i USA blive ved med at stige de kommende årtier. Fra 2012 øges produktionen med 56 procent fra 2012 og topper ved godt 1060 milliarder kubikmeter årligt (37,6 tcf).


(Klik for at forstørre)

Modsat Europa har amerikanerne haft held med at erstatte flere kulfyrede kraftværker med naturgasfyrede. Udviklingen vil fortsætte, og EIA anslår, at naturgas omkring 2035 vil være et mere udbredt brændsel i elproduktionen end kul med 35 procent af kapaciteten mod 32 for kul.

Mens udviklingen har ført til billigt kul og som en konsekvens af rent økonomisk betingede nybyggerier af kulkraftværker i Europa, har det til gengæld haft en positiv effekt på det amerikanske CO2-udslip fra elsektoren, fordi gassen giver lavere emissioner.

Energiagenturet noterer sig dog, at en del af nettoeffekten vil blive opslugt af dalende produktion fra atomkraftværker. Det vil blandt andet blive erstattet med gas, hedder det.

USA var et af de eneste lande, der ved det seneste COP19-møde kunne dokumentere faldende CO2-udslip, hvor andre I-lande som Japan, Australien og Tyskland mødte op med stigninger.

Samlet er det amerikanske CO2-udslip faldet til under 2005 niveau, og det vil fortsætte. i 2020 og 2040 vil de samlede emissioner være henholdsvis 9 og 7 procent under 2005-niveauet, anfører EIA. Flere eksperter fra blandt andet Harvard mener dog, at faldet er overdrevet, og at USA blandt andet på grund af metanudslip fra gas- og olieproduktionen reelt har højere udslip af drivhusgasser.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>