Ny trend: Vil tunnellere fjernvarmen under Københavns Havn

København omstiller inden længe de sidste områder fra dampbaseret fjernvarme til klimavenligere fjernvarme baseret på vand og genbrugsvarme fra Amagerværket.

Den fysiske forudsætning er en 330 meter lang fjernvarmetunnel, der forbinder Amagerværket med København K. Selve boringen af tunnelen, der bare tager nogle få måneder, går i gang efter nytår, og lige nu sidder ingeniørerne hos Niras, der rådgiver Hofor, Hovedstadens Forsyningsselskab, og regner og tegner på udbudsmaterialet til forbindelsen.

Fra især at være en måde at føre større kloakrør på, er pipejacking eller tunnellering, hvor der fræses hul i kalken med et fræsehoved, som tunnelmaskinen sammen med de stålarmerede betonrør skubber frem gennem undergrunden, ved at brede sig ud til afløbs- og fjernvarmetunneler.

»Potentialet med metoden er enorm. For man kan komme frem, hvor andre giver op, som her under Københavns Havn. Man slipper for at grave, hvilket er en stor fordel, når man skal under motorveje, jernbaner og havne,« siger civilingeniør Simon Holm fra Niras, der også har brugt metoden til at etablere bassinledninger ved skybruds- og klimasikring.

Den jord og kalk, der fræses ud, fjernes ved hjælp af en vogn, der kører inde i tunnelen, og som transporterer jorden tilbage til startskakten, hvor materialet bliver løftet op og kørt væk.

Fjernvarmetunnelen, hvor der både skal være plads til varmerør og en passage, hvor driftsteknikere kan gå gennem tunnelen fra skakten ved Kulturhuset på Islands Brygge til skakten ved Falckhuset på Kalvebod Brygge, får en diameter på tre meter og bliver anlagt 20 meter under terræn eller seks til ti meter under havbunden.

Tunelleringsmetoden ’åben eller lukket front med trykluft’ er netop beregnet på sårbare områder under grundvandsspejlet.


Billedet er taget fra fronten af tunnelen, hvor der tunneleres med åbent frontskjold (Foto: Niras).

»Tunellering er et vækstområde. Metoden er smart til bynære områder, hvor det er svært at grave op,« siger Simon Holm.

Det er den 3,4 kilometer lange bassinledning, der bliver Danmarks største afløbstunnel, et eksempel på. Den bliver tunnelleret 15 meter under Vigerslevparken, hvor den skal mindske antallet af overløb fra Damhusåen. Damhusledningen får en kapacitet, der ved kraftige regnskyl kan transportere 15.000 liter vand sekundet.

I 2015 bliver den nye fjernvarmetunnel sluttet til hovedstadens eksisterende fjernvarmenet i Thorshavnsgade, og hvorfra den i 2016 kommer til at forsyne beboere og erhverv i indre by med klimavenlig fjernvarme fra både Amagerværket og Avedøreværket.

»Når vi i fremtiden skruer op for varmen, vil vi undgå at skade klimaet. Den nye tunnel er et vigtigt skridt i den retning,« siger Hofors projektleder, John C. Weiergang Olsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>