It-chef: Dansk mobilnet for dårligt til telemedicin

En tablet med mobilt internet skulle udleveres til 16 KOL-patienter, og så kunne de klare et genoptræningsforløb via videovejledning fra en fysioterapeut i stedet for at skulle møde op til gentræning eller have besøg.

Men pilotprojektet i tre vestjyske kommuner blev droppet, fordi mobildatanettet mange steder i kommunen ikke er hurtigt nok til, at man kan få brugbar video igennem, fortalte Lemvig Kommunes it-chef til KIT-magasinet, som bliver udgivet af foreningen af kommunale it-chefer.

Da Version2 skrev historien, førte det dog til en heftig debat om den forklaring. Der er udmærket dækning i hele kommunen, hvis man tager alle teleselskaber med ind i ligningen, lød et argument fra en lokalkendt.

Læs også: Manglende internetdækning stopper nyt telemedicinprojekt

Hos Lemvig Kommune holder it-chef Thomas Hyldgaard dog fast i, at mobildækningen var for ringe til formålet.

»Vi bruger selv TDC, som har den bedste dækning, og der er udfordringer, lige meget hvor man kommer i kommunen. For eksempel i et område med mange sommerhuse og et område med et plejehjem. Vi ved, at der er store huller derude,« siger Thomas Hyldgaard til Version2.

Hvis I bruger flere teleselskaber og flere SIM-kort, kan I vel få en bedre dækning?

»Problemet er, at der ikke findes iPads eller andre tablets med plads til flere SIM-kort.«

Men I kan jo teste først på stedet, hvilket selskab der har den bedste dækning?

»Ja, det kan man, men det bliver en masse bureaukrati for at få mobildækning. Hvor mange SIM-kort skal man så have? Desuden er vi underlagt indkøbsaftaler, så vi kan faktisk ikke tegne aftaler med andre end TDC, som vandt et miniudbud,« siger Thomas Hyldgaard.

Spørgsmålet er også, hvor meget båndbredde der er brug for, før man har en brugbar videoforbindelse via mobildatanettet. Det er ikke godt nok med et stærkt pixeleret billede, forklarer it-chefen.

»Man kan måske nørde sig frem til en løsning og få forbindelse, og leverandøren siger, at man sagtens kan bruge en 512 kilobyte-forbindelse, fordi billedkvaliteten så skalerer derefter. Men spørger du fysioterapeuterne, er en lav opløsning ikke godt nok. De skal for eksempel kunne måle vinkler på patienternes ben for at se, hvor meget de kan bøjes. Mange kender nok nedskalering af billedet fra Netflix – når man er nede i lave hastigheder, så kan man måske lige se, at det er en tegnefilm, men man kan ikke se bolden, der flyver rundt,« siger Thomas Hyldgaard.

Pilotprojektet om videokontakt mellem fysioterapeuterne og de 16 KOL-patienter blev til i en tværkommunal styregruppe, hvor Thomas Hyldgaard ikke var med. Han kender derfor ikke proceduren i detaljer, da Version2 spørger, hvorfor man ikke først tjekkede, om det var teknisk muligt at bruge mobilnettet til video overalt i de tre landkommuner. Den endelige tekniske udformning var ikke besluttet, da man valgte at stoppe projektet.

»Man har taget det udgangspunkt, at selvfølgelig er der brugbar mobildækning i kommunerne, uden at vide det. Men det er jo også netop et pilotprojekt, hvor man går i gang med noget, der kan lade sig gøre på papiret, og så får nogle erfaringer,« siger han.

Og selvom det ville være muligt at få forbindelse hos nogle af patienterne, var det rigtigt at droppe hele projektet, vurderer han.

»Det skal ikke være folks adresse, men deres behov, som vi visiterer efter (tildeler hjælp, red.). Vi skal have et produkt, der virker både midt i Lemvig og 700 meter ude ad en grusvej. Faktisk er det måske netop hos dem, der bor ved grusvejen, at det giver mest mening at bruge telemedicin,« siger han.

Er det rimeligt at forvente, at man kan få mobil bredbåndsdækning god nok til video-konsultation i høj kvalitet overalt i en landkommune?

»Vi forventer ikke høj videokvalitet, bare en brugbar kvalitet, men ja, det mener jeg. Man skal også kunne forvente at kunne få et alternativ til mobilt bredbånd, med fiber eller en hurtig kobberforbindelse. Men nogle områder bliver bare efterladt, fordi markedskræfterne ikke selv løfter opgaven. Vestjylland er ikke et attraktivt sted at placere hverken master eller fiberforbindelser,« siger Thomas Hyldgaard.

Læs også: Borgmestre: Sløvt internet spænder ben for virksomheder, vækst og job

Han peger på, at der nogle steder i Lemvig Kommune ikke er god nok dækning til at tale i mobiltelefon indendørs, ligesom der nogle steder ikke er mobilt bredbånd udendørs heller. På et plejehjem har kommunen været nødt til at købe ekstra udstyr fra TDC til at sikre mobildækning indendørs, så personalet og beboerne kan bruge deres mobiltelefoner.

»Vi sidder nu og indfører obligatorisk selvbetjening på mange områder, men vi har virksomheder i kommunen, som slet ikke kan få en internetforbindelse. De må søge om fritagelse, og det har vi givet til nogle virksomheder nu,« siger Thomas Hyldgaard.

Han mener, at der er brug for en national indsats, så det ikke er overladt til de enkelte kommuner.

»Regeringen bør sætte det på niveau med kloak, vand og el, så der bliver en forsyningspligt for internet til alle. Jeg er helt med på, at der kan være noget brugerbetaling, men så kan man for eksempel lave fradrag for at få lagt fiber ind, ligesom vi har håndværkerfradrag i dag,« siger it-chefen.

Kunne han bestemme, blev der sat nogle milliarder af til at sikre, at alle danskere kunne få en brugbar internetforbindelse.

»Politikerne skal kigge på teleforliget fra 1999 og få det skrottet. Og så må de spørge sig selv, om Danmark skal på verdenskortet. Så skal vi have nogle internetforbindelser, der kan bruges til noget. Jeg har hørt, at det vil koste 10 milliarder kroner at sørge for hurtigt internet til alle danskere. Så kunne man måske finde de penge i stedet for at bruge 28 milliarder på togfonden og bygge en ny Vejlefjordbro,« siger Thomas Hyldgaard.

Læs også: Bornholmere får 60 millioner i gave til hurtigere internet

Opdateret: Det fremgik tidligere, at der var valgt iPads til forsøget, men valg af hardware var ikke besluttet, da man valgte at stoppe pilotprojektet. Det fremgik også, at de 16 patienter var fundet, og at adresserne ikke kunne udleveres, men testpatienterne var ikke udpeget.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>