Mavefedt får din lever til at æde hjernen

At for meget fedt på maven øger risikoen for demens senere i livet har i årevis været et kendt faktum blandt forskere. Nu er de formentlig også fundet ud af hvorfor, skriver livescience.com.

Det ser nemlig ud til, at leveren og hukommelsescentret i hjernen – hippocampus – deler en forkærlighed for proteinet PPARalpha. Leveren bruger det til at forbrænde mavefedtet, mens hippocampus bruger det til at få hukommelsen i sving, og med for meget mavefedt er der ikke nok protein til det hele.

Især kommer leveren på overarbejde hos folk med meget store maver, og når der ikke er mere protein at komme efter i nærheden af leveren, går den på jagt i hjernen og snupper det, som hippocampus eller skulle have brugt.

Læs også: Mavefedt kan redde hjertepatienter

Det er forskere på Rush University Medical Center i Chicago, der har gjort opdagelsen, som de har fået udgivet i tidsskriftet Cell Reports.

De opdrættede to slags mus, som havde for lidt af PPARalpha i henholdsvis leveren og hjernen, og de mus, som havde for lidt protein i hjernen, var ikke nær så gode til at lære og huske. Fik de dermed et skud protein i hjernen efterfølgende, gik det derimod bedre, fortæller lederen af projektet professor Kalipada Pahan.

»Vi må foretage yderligere forskning for at se, hvordan vi kan opretholde et normalt niveau af PPARalpha i hjernen, så vi kan blive resistente over for hukommelsestab,« siger han til livescience.com.

Kan forskerne styre niveauet, kan der nemlig også være håb for en kur mod Alzheimers, demens og andre kognitive problemer, siger professor Pahan.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>