Ny radikal it-ordfører: NSA-afsløringerne var en øjenåbner

Det blev en varm modtagelse, Jeppe Mikkelsen fik i debatten under fredagens artikel på Version2 om hans udnævnelse. Men det har ikke afskrækket ham. Han glæder sig enormt til at komme i gang som it-ordfører, fortæller han.

Læs også: Radikale Venstre får 22-årig it-ordfører

»Jeg er rigtig glad for at være blevet it-ordfører. Det er et spændende område med alt fra patenter og rettigheder, overvågning, digitalisering af den offentlige sektor – og så er det big business med tusindvis af ansatte i Danmark, der skaber masser af vækst og omsætning. Så der er både helt principielle diskussioner og erhvervspolitik og mange spændende brudflader,« siger Jeppe Mikkelsen til Version2.

Han har i to år været retsordfører for Radikale Venstre, så han er foreløbigt bedst klædt på til it-diskussioner om overvågning og privacy, for det falder også ind under retsområdet.

»NSA-afsløringerne har været en øjenåbner. Teknologi giver fantastisk mange muligheder – men desværre altså også muligheden for, at efterretningstjenester kan overvåge os alle sammen,« siger Jeppe Mikkelsen.

Hans grundholdning er, at vi ikke må opgive princippet om retten til et privatliv, forklarer han.

»Jeg er meget skeptisk overfor for meget overvågning, for vi skal passe på at give køb på vores privatliv. Vi må nok anerkende, at der vil være en vis grad af overvågning, men så skal det være på ordentlige vilkår. Ud fra det, som har været lagt frem i pressen, synes jeg, at amerikanerne bør se nærmere på, hvordan de bruger de muligheder, de har, når de overvåger størstedelen af verdenssamfundet, gennem de store amerikanske it-firmaer,« siger Jeppe Mikkelsen.

Har du som privatperson eller folketingsmedlem tænkt over, om du kan kommunikere fortroligt for eksempel gennem Googles tjenester?

»Jeg har hele tiden været lidt opmærksom på det i et vist omfang. Men afsløringerne giver lige et nøk til. Man skal tænke sig nøje om, også som folketingsmedlem. Nu skifter det tyske parlament for eksempel alle deres telefoner ud til modeller med indbygget kryptering. Det er ret tankevækkende, at der bliver taget sådan et drastisk skridt i vores naboland,« siger Jeppe Mikkelsen.

Der er ikke noget lignende på vej i Folketinget, men it-sikkerheden bliver løbende vurderet af it-folkene på stedet, forklarer han.

Påklædning er helt irrelevant

Et andet stort emne lige nu er digitalisering, hvor borgere og virksomheder på en række områder er blevet tvunget til at bruge de digitale kanaler. Her føler Jeppe Mikkelsen sig ikke klar til en stor diskussion endnu.

»Det er et området, hvor jeg skal læse op og have inputs fra miljøet, for jeg er ikke nok inde i materien her endnu. Jeg er begejstret for it på mange punkter, men vi skal heller ikke være naive. Vi skal se på, hvordan digitaliseringen foregår, og vi skal lære af både succeser og fiaskoer,« siger den nyudnævnte ordfører.

En anden – og endnu mere ophedet – debat på Version2 er stadig i omløb i miljøet, kunne Jeppe Mikkelsen hurtigt mærke.

»Mange har spurgt, om jeg havde et par hvide tennissokker klar, når nu jeg blev it-ordfører. Men jeg har absolut ingen holdninger til it-folks påklædning – det er helt og aldeles irrelevant,« siger han.

Læs også blogindlæg: Jeppes Metodefrihed

Nu handler det om at få mødt en masse forskellige folk fra it-branchen – uanset valg af sokker – så den 22-årige ordfører kan få inputs fra mange forskellige sider.

»Jeg har en travl kalender, men jeg sætter plads af til at holde møder, opbygge netværk og få indsigt. Jeg glæder mig til at dykke ned i et nyt miljø, og de første mange møder er allerede lagt i kalenderen,« siger Jeppe Mikkelsen.

Han håber også at kunne blive på posten længere tid end sine forgængere. Jeppe Mikkelsen bliver den fjerde radikale it-ordfører siden valget for to år siden, og det er ikke godt nok, siger han.

»Vi har skiftet for meget rundt, det er en klar selverkendelse. Jeg håber, at jeg kan bidrage med mere kontinuitet, så jeg hæver gennemsnitstiden for en radikal it-ordfører,« siger Jeppe Mikkelsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>