Ny ‘sniger-drone’ lytter fra 17 kilometers højde

Det amerikanske luftvåben har sat gang udviklingen af nye droner, der skal gøre det muligt for USA at operere over lande som Iran og Nordkorea.

Ifølge Aviation Week har Northrop Grumman, en af verdens teknologisk førende våbenproducenter, i yderste hemmelighed udviklet en helt ny type rekognosceringsdrone, der er specielt designet til at flyve i områder med omfattende luftværn – denied airspace.

Dronen kaldes RQ-180 og har fløjet første gang.

Ifølge flymagasinet skal dronen flyve i en højde af godt 17 kilometer i op mod 24 timer. Til sammenligning har lillesøster, RQ-170, der blev kendt efter at være opsnappet på uheldig vis af iranerne, en udholdenhed på fem-seks timer.

Det er sparsomt med officelle oplysninger om projektet, og hverken USAF eller Northrop Grumman rutter lige frem med detaljer. Ingen af dem vil kommentere dronen i sig selv eller udviklingen.

Det virker dog sikkert, at der er tale om en drone til ISR-missioner (intelligence, surveillance and reconnaissance). Dronen bliver udstyret med forskellige radarer og sensorer, der kan bruges i alt slags vejr, siger militær kilder til CNN.

Usynligt for anti-luftværn

Størrelsen på det nye familiemedlem er ukendt, men Aviation Week henviser til satellitbilleder af Northrop og Ares 51 i New Mexico, der viser nye hangarer med plads til fly, der har et vingefang på over 130 fod (39,6 meter). Dronen vil formentlig vil blive udstyret med to CF34 motorer fra General Electric.

Projektet bygger på Northrops Grummans omfattende erfaring med avancerede aerodynamik og radarafvisende egenskaber – stealth. Virksomheden bygger blandt andet testdronen X-47B, der skal føre frem til udviklingen af egentlig ubemandede kampfly, og står også bag bombeflyet B-2 samt flere andre droner som Global Hawk.

I forhold til tidligere ubemandede systemer har RQ-180 angiveligt et design, der er optimeret til at afvise både lav- og højfrekvente kilder og fra alle retninger, hvor eksempelvis et kampfly som F-35 er optimeret til en lav radarsignatur fortil på flykroppen. Det er ikke usynligt, men svært at at gøre til et mål for selv avancerede anti-luftværn.

Dronen er en flyvende vinge, der har skarpe kanter foran og ved vingespidserne, men ellers er buttede. Samtidig slås designerne med to store luftindtag.

De designs, der giver størst radarafvisende egenskaber, er ofte i konflikt med aerodynamikken. Men ifølge magasinet har Northrop anvendt helt nye og optimerede computeranalyser af luftens bevægelser over fuselagen til stadig at sikre et højt flow af luft over vingerne, hvilket angiveligt skaber stor effektivitet under flyvning samtidig med lav radarsignatur.

RQ-180 forventes desuden at kunne lufttanke, hvilke vil øge udholdenheden betragteligt.

Dronen forventes operationel i 2015.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>