Rapport: Danske virksomheder har it i verdensklasse – den bliver bare ikke brugt

Danske virksomheder var lige så hurtige til at udskifte skrivemaskinen med en computer, som amerikanerne var. Men vi har ikke været lige så dygtige til at udnytte computeren i mere avancerede arbejdsprocesser.

Sådan forklarer regeringens produktivitetskommission på side 156 af sin fjerde rapport, der udkom i går, at it kun har bidraget med en årlig vækst på 0,2 procent i arbejdsproduktionen i Danmark målt af Danmarks Statistik.

Tallene er behæftet med en vis usikkerhed, da det ifølge kommissionen er svært at måle omfanget af it-investeringer i mængder, hvilket er behandlet selvstændigt i kommissionens første rapport ‘Danmarks produktivitet – hvor er problemerne?’

Men en årlig vækst på 0,2 procent skal ses i forhold til den amerikanske vækst, der ligger på 0,8 procent fra 1995 til 2004. Disse tal stammer fra en analyse foretaget af Van Ark m.fl fra 2008, der i øvrigt placerer Danmark højt med et bidrag på 1,2 procent. En analyse, som kommissionen dog tvivler på, hvorfor den fremhæver tallene fra Danmarks Statistik.

Danmark er godt med på de ydre parametre, altså udbredelsen af bredbånd og mobiltelefoni, sammenlignet med andre lande. Samtidig er der forholdsvis mange it-kyndige ansat i danske virksomheder. Men ifølge OECD-tal fra 2010 ligger Danmark på en lunken placering midt i feltet, når det drejer sig om at anvende it til at øge værdiskabelsen. Vi ligger således efter Finland, Irland og Sydkorea i top og Sverige, Storbritannien, USA, Holland og Norge på de øvrige pladser. De fleste europæiske lande ligger betragteligt under Sydkorea og i mindre omfang USA.

Dette skyldes ifølge kommissionen flere ting. Dels henviser kommissionen til en undersøgelse fra 2012 af Bloom m.fl., der dokumenterer, at forskelle i ledelseskultur kan være en forklaring på, at europæiske virksomheder ikke har været lige så dygtige til at omsætte it til højere vækst. Eksempelvis viser undersøgelsen, at amerikanske virksomheder i Europa slår europæiske virksomheder, når det gælder om at omsætte it-investeringer til vækst i virksomheden.

Endelig halter Europa også efter når det gælder at indføre robotter og automation i industriproduktionen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>