Regeringen dropper modkøbslov – men bøjer sig for EU

Der kommer ingen lov, der vil forandre virkeligheden for den danske forsvarsindustri. Det står klart, efter at Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) fredag har valgt at droppe en egentlig lov om de kontroversielle modkøb i forsvarsindustrien.

Men i den danske forsvarsindustri jubler man på ingen måde. Årsagen er, at de ændringer, som var indeholdt i loven, og som industrien frygter vil få store negative konsekvenser for en stribe danske virksomheder, bliver fastholdt.

»Danmark kommer til at bevæge sig på en knivsæg over for EU i spørgsmålet om modkøb,« siger Frank Bill, direktør i Forsvars- og aerospaceindustrien i Danmark, FAD.

Læs også: Minister: Danmark holder fast i modkøb

I stedet for at lave ændringerne gennem en egentlig lov lægger ministeriet nu op til det, man kalder for administrative retningslinjer for industrisamarbejde. Det sker ved at fjerne en paragraf i loven om erhvervsfremme.

I praksis er der tale om gammel vin på nye flasker, fordi ændringerne er stort set uændrede. Målet er at skabe et mere smidigt dansk system, hvor man kan sno sig over for EU-krav, og som kan gennemføres hurtigere end en helt ny lov, men som samtidig skal sikre, at Danmark ikke får ballade med EU.

Baggrunden er, at EU vil af med de såkaldte modkøb, hvor en udenlandsk leverandør af forsvarsmateriel skal lægge ordrer hos danske virksomheder for et beløb svarende til 100 procent af kontraktens værdi. Det gælder alle ordrer over 50 millioner kroner.

EU mener ikke, at modkøb lever op til den frie konkurrence, og for at imødekomme EU har regeringen tidligere udsendt et lovforslag, der blandt andet lægger op til, at hver enkelt kontrakt skal vurderes for, om den lever op til ‘væsentlige nationale sikkerhedsinteresser’ og dermed kan pålægges modkøb.

Samtidig må det kun være forsvarsmateriel, hvor man i dag kan inddrage visse civile kontrakter.

Læs også: Kontroversiel lov om modkøb udsat

Fremover skal hver kontrakt vurderes af Forsvarsministeriet og Erhvervsstyrelsen, og det vil åbne døren for en lille gruppe danske virksomheder. På den måde ender Danmark med at leve op til EU-kravene, samtidig med at man bevarer antydningen af en kattelem til at bevare modkøb i et eller andet omfang.

Netop omfanget af ordrer fremover vækker stadig bekymring hos FAD, forklarer Frank Bill, der får en travl jul.

»Vi mener stadig, at der er mange elementer, der skal forbedres. På den måde er ændringerne ikke ret forskellige fra den lov, der nu er taget af bordet,« siger han.

FAD peger blandt andet på, at der med ændringerne er lagt op til, at det kun er virksomheder, der er internationalt førende på højteknologiske produkter, som skal kunne undtages. Det vil gå hårdt ud over en underskov af mindre virksomheder, der blandt andet lever af vedligehold af udstyr.

Læs også: Modkøb: Danske virksomheder skal i international konkurrence

Samtidig peger FAD på, at mange civile områder stadig bør kunne tages ind under modkøbskravene som eksempelvis radar til lufthavne eller havne. Det vil dog vise sig i de kommende uger.

»Vi er i hvert fald ikke færdige med vores arbejde endnu og vil gøre, hvad vi kan, for at få vores anker inddraget i ændringerne,« siger Frank Bill.

Forslaget er sendt i høring fredag med deadline den 17. januar.

Ændringerne skal træde i kraft den 1. april.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>