Så er Nordhavnsvejens kendetegn på plads

Efter et par dages vejrvanskeligheder blev dagslysskærmen, der skal være kendetegn for Københavns Kommunes dyreste vejprojekt nogensinde, i dag løftet på plads.

Den nye vej og tunnel mellem Helsingørmotorvejen og Nordhavnsvej til en samlet pris på ca. to mia. kr. er ellers lidt foran tidsplanen på den entreprise, der dækker selve tunnelbyggeriet, fortæller Københavns Kommunes projektchef Anne Kongsfelt.

»Efter at Züblin og Pihl vandt den store entreprisekontrakt på 1,2 mia. kr. i 2012 havde vi en tre måneder lang optimeringsproces sammen med entreprenørerne. Den proces bragte så mange gode ideer frem, at vi faktisk er foran tidsplanen i dag.«

Tidspres førte til optimering

Baggrunden for at kommunen indførte et krav om en optimeringsperiode i kontrakten var et enormt tidspres.


I arkitektforslaget til tunnelen var dagslysskærmen inspireret af en cigarlignende lampe med lameller, men dagslysundersøgelser viste, at det slet ikke ville fungere. Derfor omdesignede Rambøll og Schønherr skærmen til at bestå af kuber, som sørger for, at bilisterne ikke bliver blændet, uanset på hvilket tidspunkt af året, de kører gennem tunnelen. (Foto: Københavns Kommune)

»Vi havde allerede aftalt to sporspærringsperioder af fem uger med Banedanmark, som skulle begynde i slutningen af juni 2012. Men den politiske godkendelse af projektet kom så sent, at vi var bange for, at vi ikke ville kunne nå at blive klar til sporspærringen. Og så kunne vi komme til at stå i en situation, hvor vi havde en entreprenør i gang, men først kunne få en ny sporspærring i 2014.«

Tidstruslen var så seriøs, at kommunen havde skrevet ind i entreprisekontrakten, at den kunne annulleres, hvis det i optimeringsperioden viste sig umuligt at nå sporspærringsperioden.

»Det gav grundlaget for et godt samarbejde, fordi alle var interesserede i at nå sporspærringen. Så selv om det kan virke mærkeligt at bruge tre måneder på at optimere et projekt, hvor man er i tidsnød, så var det altså givet godt ud.«

En af de ideer, der kom på banen, var at bruge såkaldte baileybroer – præfabrikerede gitterspærbroer – på det stykke, hvor tunnelen skulle under Strandvejen.


Skærmene er opbygget af moduler, som vejer op til syv ton. Til sammen bliver der brugt 160 ton aluminium og 180 ton stål til de to skærme, der sidder i hver ende af tunnelen. (Foto: Københavns Kommune)

»I det oprindelige projekt havde vi kun en vejbane i hver retning på Strandvejen i 30 måneder. Men det fik de afkortet til omkring 11 måneder. Anlæggelsen af broerne betød desuden, at vi fik lavet et hul under Strandvejen på et meget tidligere tidspunkt end planlagt. Det har entreprenørerne kunnet bruge til at angribe byggepladsen fra begge sider i sporspærringsperioden. Det har betydet utrolig meget for logistikken.«

»Hvis vi skulle have gravet alle rørene til grundvandssækningen ned, havde vi næppe kunne nå sporspærringen.«

Selv konsortiepartneren Pihls konkurs i august fik ikke tidsplanen til at skride for alvor, fordi Züblin overtog alle forpligtelserne

Næste milepæl er råtunnelen

Den næste milepæl for tunnelprojektet er, når råtunnelen efter planen er færdigbygget til april næste år. Den kritiske del af projektet er nu flyttet til tilslutningsanlægget til Helsingørmotorvejen – en entreprenørkontrakt på 141 mio. kr., som Züblin vandt i denne uge.

»Tilslutningsanlægget skal være klart samtidig med resten af vejen i december 2015. Men vi er blevet forsinket, fordi vi blev nødt til at omprojektere,« fortæller Anne Kongsfelt.


Vejforbindelsen med tunnelen kommer til at gå fra Helsingørmotorvejen til Nordhavnsvej. Den bliver en del af Ring 2, og den er forberedt til at blive forlænget via en sænketunnel til det nye boligkvarter i Nordhavnen. (Illustration: Københavns Kommune)

En anden ide var optimering af byggegruben og lade de ledninger, der skulle bruges til grundvandssænkningen ligge langs og hænge over vejene i stedet for at grave dem ned.

I det oprindelige projekt var det planlagt, at tilslutningen skulle laves med en såkaldt flyover, men det blev sparet væk til fordel for et lysreguleret kryds. Den løsning blev imidlertid underkendt af Vejdirektoratet, så projekteringsfolkene fra Rambøll og Schønherr måtte bringe flyoveren tilbage i projektet.

Fordi der også er tidspres på denne del af projektet – som kompliceres af strenge krav til optimal trafikafvikling på den stærkt trafikerede Helsingørmotorvej – vil Københavns Kommune bruge to måneder på at optimere entreprisen sammen med Züblin.

»Det har jo tidligere vist sig, at de er meget dygtige til at planlægge, så nu skal vi til at se på nogle af de forslag, som de er kommet med.«

Den 1,65 km lange vejforbindelse, hvoraf 620 meter er i cut-and-cover-tunnel, skal efter planen åbne i december 2015.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>