Salget af Chromebooks er eksploderet i USA

Når Microsoft engang efter nytår får ny topdirektør, er der bekymringer nok at kaste sig over på Windows-fronten for Steve Ballmers efterfølger. Og i løbet af 2013 er en ny trussel kommet blæsende ind på scenen: Chrome OS.

Ifølge Amazon.com ligger to billige Chromebooks nu meget stabilt i top-3 over de meste solgte bærbare computere, mens en analytiker fra NPD Group vurderer, at Chromebooks fra januar til november stod for hele 21 procent af det samlede salg af bærbare i USA. Hver tiende solgte computer eller tablet var en Chromebook, hvilket svarer til en 50-dobling i forhold til året før. Det skriver amerikanske Computerworld, hvor journalist Gregg Keizer udpeger Chromebook-opblomstringen som rigtig dårligt nyt for Microsoft.

I 2008 og et par år derefter oplevede Microsoft på samme måde et angreb mod Windows som det dominerende styresystem på en personlig computer. Dengang blev billige netbooks med Linux pludseligt et hit, hvilket fik Microsoft til at genoplive Windows XP, tilbyde det meget billigt til pc-producenterne og lave regler for, hvad deres netbooks måtte rumme af hardware. Missionen lykkedes, så de fleste netbooks hurtigt blev solgt med Windows og derefter døde ud som fænomen.

Men denne gang har Microsoft ikke et modsvar til Googles stigende succes med Chrome OS, der groft sagt blot består af en Chrome-browser, der forbinder brugeren med Googles tjenester.

Microsoft har ikke på samme måde et cloud-baseret styresystem, der kan køre tilfredsstillende på en billig bærbar computer med skrabet hardware. Google tilbyder også Chrome-styresystemet gratis, mens Microsoft traditionelt skal tjene penge på selve styresystemet. I stedet har Microsoft fundet det nødvendigt med en stor reklamekampagne, hvor Chromebooks bliver svinet godt til. Det viser bare, at Microsoft er bekymrede over truslen, lyder analysen.

Chromebook-truslen kommer på et tidspunkt, hvor Microsoft i forvejen kæmper hårdt for at få bredt Windows ud på smartphones og tablets, men uden den store succes hvis man sammenligner med Android og Apples markedsandele.

Lægger man salgstal sammen for alle tablets og traditionelle personlige computere solgt i USA, var der Windows på 34 procent af dem i 2013 – et fald på en femtedel i forhold til året før. Tablets udgjorde 27 procent af det samlede salg, og langt de fleste af dem var fra Apple.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>