Samarbejde om et bord ledte bygningsingeniør til karriereskift

Et venskab fra barndommen i Hjørring endte med at blive afgørende for Kasper Meldgaards karrierevej. Han var egentlig godt undervejs med en projektlederstilling hos NCC efter at have afsluttet uddannelsen som bygningsingeniør, men et samarbejde med barndomskammeraten Nikolaj Duve endte med at skubbe ham i en anden retning.

»Jeg skulle egentlig bare hjælpe Nikolaj med noget statik og konstruktion i et bord, han arbejdede med, og hvor han gerne ville have en mere teknisk indsigt ind over. I den forbindelse kom vi til at tale om, at det kunne være sjovt at være selvstændige sammen,« forklarer Kasper Meldgaard.

Samarbejdet endte som en gedigen succes – bordet, som fik navnet Define, vandt en andenplads i møbelkæden Bolias Design Award i 2010 og blev siden sat i produktion.


Kasper Meldgaard er uddannet bygningsingeniør i 2006. Har desuden en HD i strategi og ledelse. I Says Who har han titlerne produktchef og partner. Han er partner med Nikolaj Duve, der er uddannet industriel designer og er chefdesigner i Says Who. (Foto: Says Who)

I dag er makkerparrets virksomhed, Says Who, en fast del af designerholdet hos Bolia og har desuden leveret til blandt andre Trip Trap og senest Ilva.

For kombinationen af Kasper Meldgaards konstruktionsforståelse og Nikolaj Duves uddannelse som industriel designer har vist sig at være optimal i arbejdet med at skabe møbler.

Kærligt blik på klassikerne

Stilmæssigt arbejder de ofte retrospektivt med et kærligt blik på 1950’ernes store klassikere. Ærlighed og autenticitet er essentielle nøgleord, og træ et gennemgående materiale.

»I 1950’erne var mange af designerne ekstremt produktorienterede. Især de møbler, som Børge Mogensen producerede for FDB, var skåret helt ind til benet uden en masse pynt. Det lette og enkle udtryk lader vi os inspirere af, og det passer også godt sammen med vores optimeringslogik,« forklarer Kasper Meldgaard.

Umiddelbart kan springet fra at håndtere en stor byggeproces til at designe møbler virke stort, men i Kasper Meldgaards øjne ligger de to temmelig meget op ad hinanden.

»Tidligere sad jeg som projektleder hos NCC, hvor jeg havde en kunde, arkitekter, håndværkere og leverandører at holde styr på. Og på den måde er vores nuværende forretning helt sammenlignelig: Vi har en kunde, som vi laver et produkt for i samarbejde med indkøber og eventuelt slutbrugere. Vi er så selv projektleder og arkitekt,« forklarer han.


Skammel fra serien Why Wood, som Says Who har designet til Ilva. (Foto: Ilva)

Det kommer også til udtryk, når makkerparret er i dialog med producenterne af deres møbler.

»Vi overlader ikke beslutningerne til teknikere eller produktionsfolk, men udfordrer dem konstant på, hvad der kan lade sig gøre, fordi jeg har et så godt konstruktionskendskab. Der er vist ingen tvivl om, at de indimellem bliver lidt trætte af mig,« siger Kasper Meldgaard med et grin.

Som med den seneste stol makkerparret har sendt til test, der er konstrueret med en ganske særlig kobling mellem ryglænet og benene, der går op bagpå.

»Produktionen mener ikke, at konstruktionen kan holde, men vi har en idé om, at det kan lade sig gøre, hvis den bliver limet og dyvlet på en bestemt måde,« forklarer Kasper Meldgaard og fortsætter:

»Vi har virkelig en stor styrke i vores forskellige baggrunde. For vi er dygtige til at finde balancen mellem det kreative og det logiske og fornuftsprægede. For vi ved, hvad der allerede kan lade sig gøre – og det udfordrer vi så. Samtidig har ingeniøren og designeren evnen til at problemløse til fælles. Vi identificerer et problem i vores design – og så finder vi en løsning. Det er superfedt,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>