Arbejdsløs databasespecialist bag kassen i Kvickly

Virksomheder på jagt efter en databasespecialist kan med fordel slå vejen forbi Kvickly i Buddinge og tage en snak med akademiingeniør Thomas Gustafsson.

Siden den 22. november 2013 har han nemlig arbejdet som kassemedarbejder i butikken – og har han ikke held med sin søgning efter et ingeniørjob, sidder han der det næste lille års tid.

På jagt efter nye medarbejdere? Tjek Jobfinders rekrutteringssite.

Den 41-årige akademiingeniør blev ledig 1. januar 2012, og med udsigt til at miste dagpengeretten her efter nytår valgte han at sige ja til muligheden for at komme i jobrotation hos den lokale Kvickly – og på den måde sikre sig endnu et år med en indtægt og mere tid til at finde et job, der matcher hans kompetencer:

»I forhold til Jobcenter-cirkusset betyder det, at jeg er fredet et år, men jeg synes, det er et eklatant spild af ressourcer« siger Thomas Gustafsson, som også er formand for netværket Aktive Ingeniører.

Han er især forarget over, at private virksomheder gennem jobrotationsordningen får et tilskud på 195 kroner i timen for at ansætte ledige, når de sender deres egne medarbejdere på kursus, selv om han godt forstår, at de benytter sig af det:

Det er dybt sørgeligt og samfundsmæssigt helt debilt at bruge ingeniører som kassedamer.
Thomas Gustafsson, arbejdsløs akademiingeniør, i jobrotation hos Kvickly

»Jeg er ikke gået blåøjet ind i det her, men jo mere jeg tænker over det, des mere urimeligt synes jeg, det er, at Kvickly i Buddinge skal tjene 30.000 kroner om måneden på mig. At man har brugt så mange penge på min uddannelse og så lader det sande til. Det er dybt sørgeligt og samfundsmæssigt helt debilt at bruge ingeniører som kassedamer. Men jeg klandrer ikke Kvickly for at gøre det,« siger Thomas Gustafsson.


Med udsigt til at miste sine dagpenge i år sagde Thomas Gustafsson ja til jobbet som kassemedarbejder i Kvickly i Buddinge, Han håber, at det køber ham tid til at finde et job som databasespecialist. (Foto: Gert Andreasen/Aktive Ingeniører)

Jobbet giver efterspurgt kundekontakt

Arbejdet med at bippe dagligvarer giver ham noget at stå op til og en fornemmelse af at tage sagen i egen hånd – og måske kan det vise sig at give værdifulde kompetencer på cv’et, forklarer han:

»Jeg har været ude i en virksomhed, hvor de spurgte, om jeg havde haft kundekontakt, og den kompetence får jeg her. Og så tæller det måske også, at jeg ikke er for fin til at sidde i kassen,« vurderer Thomas Gustafsson.

Ikke lutter lagkage

Jobbet i Kvickly gør det svært at søge job på fuldtid, for når man sidder ved kassen, er det forbudt at have mobilen med. Thomas Gustafssons arbejdsdag begynder som regel kl. 8:45 og slutter 16:30, og der er kun en halv times frokostpause samt et kvarters kaffepause om eftermiddagen til at følge op på eventuelle jobtilbud:

»Så det er ikke lutter lagkage, men jeg forstår godt, at Kvickly hellere vil have mig i jobrotation end en langtidsledig narkoman, der skal sluses tilbage på arbejdsmarkedet,« siger Thomas Gustafsson, som egentlig godt kan lide arbejdet ved kassebåndet:

»Det er måske ikke lige frem sjovt, men jeg er åben og udadvendt, og kan godt lide at tale med folk, men det er helt vildt ‘waste of talent’,« understreger han endnu en gang.

Betaler kreditforeningen

Ideen bag jobrotationordningen er sådan set fin nok, men som ingeniør i et HK-job indeholder det ikke de nødvendige, faglige vitaminer for fortsat at være attraktiv på arbejdsmarkedet, påpeger han:

»Som akademiker skulle man kun kunne komme i akademikerjob. Mine kompetencer bliver ikke skærpet af, at jeg sidder ved kassen. Desværre er jeg ikke den eneste. Jeg hører masser af historier om folk, der bliver sendt ud i urimeligheder,« understreger han.

Jobrotationordningen løber i maks. 12 måneder. For Thomas Gustafsson er det bedre end ingenting, for det betyder, at han reddede et år ekstra med fast indtægt – blot fjorten dage før, hans to-årige dagpengeret udløb:

»Jeg har realkreditlån og børnepenge, der skal betales hver måned, så jeg er nødt til at have en indtægt, derfor sagde jeg ja – men også for at komme ud af røret, for jeg vil ikke lave ingenting,« fastslår Thomas Gustafsson.

Læs også: »Man ryger ind i et regelsystem, som er uforståeligt skrevet og ufatteligt tidskrævende«

Læs også: A-kasse: Ingeniør som kassedame afliver myte om kræsne akademikere

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>