Citytunneln var 15 cm fra at blive oversvømmet

Da stormen Bodil (der i Sverige fik navnet Sven) hærgede 5. og 6. december i fjor, var vindretningen så uheldig, at tog-bindeledet mellem Danmark og Sverige var 15 cm fra at blive oversvømmet og lukket ned. Det ser sikkerhedsmyndigheden i Malmø meget alvorligt på.

Per-Erik Ebbeståhl er trygheds- og sikkerhedsdirektør i Malmø kommune. Han siger, Øresund pressede sig ind i kanalerne i Malmø by, hvor vandet steg halvanden meter. Havstigningen stoppede først, da vandet var 15 cm fra at strømme ind i Citytunneln, der er flaskehals for den dansk-svenske persontogstrafik.

Det, der gør en potentiel oversvømmelse af Citytunneln ekstra alvorlig, er, at alle banetekniske installationer er blevet anbragt i bunden af tunnelen.

Lukning har store konsekvenser


Citytunneln i Malmø er en flaskehals for togtrafikken mellem Sverige og Danmark. Var den blevet oversvømmet, ville det således have ramt togdriften i hele regionen.

»Vi er bekymrede for, hvad der sker næste gang. For når der kommer større mængder vand ind i Citytunneln, slås den simpelt hen ud, og trafikken stopper. Da der kører ét tog i minuttet, kommer det til at forstyrre al trafik mellem Malmø og København. Og skal vi køre persontrafik på kontinentalbanen, forstyrrer det godstrafikken. Det er klart en flaskehals, så vandindstrømning i Citytunneln får alvorlige konsekvenser,« siger Per-Erik Ebbeståhl.

Derfor har han dels taget spørgsmålet op med Citytunnelns ejer, Trafikverket, dels bragt det videre til länstyrelsen i Skåne, for konsekvenserne af en lukning bliver mærkbar i hele regionen – også i Danmark, påpeger han.

Per-Erik Ebbeståhl er bekymret for, at DSB ikke er blevet informeret af Trafikverket om, hvor tæt på et alvorligt nedbrud den dansk-svenske togtrafik var 6. december.

»Da vores beredskabsorganisation blev opmærksom på denne alvorlige risiko, kontaktede vi Trafikverket. Men vi fik ikke den respons, som vi syntes, at vi skulle have. Trafikverket var tilsyneladende mere bekymret for mere østlige spor, på stambanen mellem Stockholm og Malmø,« siger han og tilføjer:

»Men nu vil landsstyrelsen formentlig indbyde Trafikverket til mødet, for sammen med Malmø by at vurdere konsekvenserne.«

Klimarisikoen undervurderet

En af konsekvenserne kan blive at flytte de banetekniske installationer i Citytunneln:

»I første omgang må vi foretage en systematisk, fælles risikovurdering og beregne de omkostninger, som sådan en hændelse vil få. Så må vi sørge for, at der findes midlertidige måder at forhindre vandet i at strømme ind. Men på længere sigt skal man beslutte, om det er nødvendigt at ændre på nedgangen til stationerne eller flytte de tekniske installationer fra tunnelens bund til dens loft,« siger Per-Erik Ebbeståhl, der selv var med, da Citytunneln for 20 år siden blev projekteret:

»Dengang kiggede man også på klimarisikoen, men vurderede, at projektet ikke var truet.«

Hidtil har stormvejr ikke rigtigt medført større skader i Malmø, som ellers er ret følsom over for havstigninger, fordi byen ligger lavt.

»Men i december blev vi taget på sengen. Det er første gang, det har været så tæt på. Samtidig flytter flere og flere virksomheder til kommunen pga. dens nærhed til Kastrup. Derfor er Øresundsbroen og Citytunneln vital infrastruktur,« fastslår Per-Erik Ebbeståhl.

Se videooptagelser af oversvømmelserne i Malmø:
Stormen Sven på Västra Hamnen i Malmø
Så højt stod vandet i Malmøs kanaler

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>