Derfor melder ingeniørernes a-kasse sig ud af fællesskabet

Ingeniørerne vil ud af A-kassernes fællesskab, AK-Samvirke. Fællesorganisationen, der rummer alle a-kasser herhjemme, blander sig for meget i politik, lyder meldingen fra de højtuddannedes a-kasse, som har annonceret sin udmeldelse, der træder i kraft den 1. januar 2015.

Akademikernes, der er a-kasse for ingeniører og andre højtuddannede, mener, at AK Samvirke alene skal udtale sig om faktuelle forhold på det danske arbejdsmarked, mens politiske udmeldinger, f.eks. om fordelingspolitik, ligger bedst hos hovedorganisationerne eller hos det enkelte forbund, forklarer Allan Luplau, formand for Akademikernes.

»Samlet set synes vi, der er alt for mange politiske udmeldinger fra AK Samvirke. Mængden og timingen er ikke heldig,« siger Allan Luplau.

Opret dit cv på Jobfinder – og lad virksomhederne finde dig.

Han mener, at det direkte kan true a-kassernes fremtid, hvis ikke AK Samvirke holder igen med politiske udmeldinger:

Bliver du kendt for at råbe op og kritisere alle nye initiativer, bliver politikerne på et tidspunkt døve over for kritikken
Allan Luplau, formand, a-kassen Akademikernes

»Bliver du kendt for at råbe op og kritisere alle nye initiativer, bliver politikerne på et tidspunkt døve over for kritikken, og så er det let at sige, at ‘vi gider ikke alt det brok, og derfor lægger vi udbetaling af dagpenge over til Udbetaling Danmark og overlader det til jobcentrene at få folk i arbejde og vurdere rådighed’,« frygter Allan Luplau.

Det er en situation, han for alt i verden vil undgå, for det ville overflødiggøre a-kasserne:

»Det vil være superærgerligt, for vi er knalddygtige til at udbetale ydelser og få de ledige kolleger i beskæftigelse. Derfor vil vi gerne være med til at flytte politikenes syn på a-kasserne,« fastslår Allan Luplau.

Læs også: »Vores medlemmer skal ikke afskrækkes af en a-kasse, der lugter af død og elendighed«

AK Samvirke forstår ikke kritik

Adm. direktør hos AK-Samvirke, Verner Sand Kirk, står ifølge avisen.dk uforstående over for kritikken:

»Det er min klare opfattelse, at vi har lagt linjen i fællesskab. Jeg kan virkelig ikke forstå det, og jeg håber, at de fortryder,« siger han.

Blandt de emner, som AK Samvirke ikke burde have udtalt sig om, er f.eks. skat og andre fordelingspolitiske anliggender, forklarer Allan Luplau til Ingeniøren:

»Vi vil gerne rose AK Samvirke for at have råbt vagt i gevær i forhold til folk, der falder ud af dagpengesystemet, men a-kasserne befinder sig i en særlig rolle og skal ikke være et pendul mellem rød og blå fløj. AK Samvirke skal være en brancheorganisation med fokus på, hvordan a-kasserne bliver endnu bedre til at administrere udbetalingerne super billigt og effektivt, og hvordan vi bedst muligt får de ledige i beskæftigelse,« fastslår han.

Klar til at gå i dialog om genindtræden

I avisen.dk udtaler Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, at udmeldelsen er et strategisk træk, som skal skaffe Akademikernes mere indflydelse i den kommende arbejdsmarkedsreform.

Det synspunkt skal han have lov at have, men sådan er virkeligheden ikke, betoner Allan Luplau over for Ingeniøren:

»Siden 2012 har vi forsøgt at nedtone det politiske og i stedet løfte det, vi synes er AK Samvirkes egentlige rolle, nemlig at blive dygtigere til at udbetale ydelser og bedre til at få folk i arbejde. Og når man ikke har succes med at komme igennem med sine standpunkter, må man tage konsekvensen,« forklarer Akademikernes formand.

Han peger dog på, at udmeldelsen blev ledsaget af et ønske om at indgå i dialog med AK Samvirke, som kan ende med, at udmeldelsen bliver trukket tilbage, såfremt AK-Samvirke er parat til at nedtone det politiske.

»Helt overordnet synes vi, at Akademikernes hører med i AK Samvirke, men vi kan ikke være der for enhver pris. Vi mener grundlæggende, at det politiske skal overlades til fagforbundene og hovedorganisationerne. AK Samvirke har i alt 2,1 millioner medlemmer fra 25 forskellige a-kasser. Så bred en organisation kan ikke have en klar politiske profil, for vi har vidt forskellige interesser,« påpeger Allan Luplau.

Læs også: Så er det slut med at være IAK-medlem

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>