Det bør du overveje, før du går til topchefen

En af mellemledernes fornemste opgaver er at sikre kommunikation mellem top og bund i virksomheden, men mange mellemledere kontrollerer ifølge ledelsesekspert Tune Hein informationsstrømmen fra medarbejdere til topledelse så nidkært, at det kan være svært som almindelig medarbejder at få information frem til toppen. Og hvad gør man så, hvis man mener at besidde information, der kunne have den øverste ledelses interesse, men ikke kan bruge mellemlederen som budbringer?

Vil du have de nyeste jobopslag direkte i indbakken? Opret en jobagent på Jobfinder

»Det er et svært dilemma. På den ene side er medarbejderen værdimæssigt forpligtet til at videregive information, der kan gavne virksomheden. På den anden side er de forpligtet til at følge de almindelige spilleregler og først gå til mellemlederen,« forklarer Tune Hein, civilingeniør og direktør i konsulentfirmaet Hein & Partnere.

Han opfordrer til at gøre sig følgende tre overvejelser, før man går til direktionen:

1.
Gennemtænk, hvorfor topledelsen skal have informationen. Er det for virksomhedens skyld, eller er det for at profilere og fremme egen karriere? I sidstnævnte tilfælde bør man undlade at forstyrre ledelsen, men gøre opmærksom på sine kvalifikationer ad anden vej.

2. Vurdér, om almindelige spilleregler for god opførsel er fulgt. Den uudtalte regel er, at man orienterer nærmeste chef, før man går videre. Kun hvis der er tale om fortrolig eller særdeles vigtig information, bør man overveje at gå uden om mellemlederen.

3. Overvej risikoen ved at gå direkte til topledelsen. Kan mellemlederen rumme at blive forbigået, eller vil vedkommende tage det ilde op? Læg en strategi for, hvordan du vil takle mellemlederens reaktion.

Parkeringspladsen kan være et godt mødested

Jo mere transparent en virksomhed, des nemmere bliver det at lede.
Tune Hein, civilingeniør og direktør i konsulentfirmaet Hein & Partnere.

Husk, at et direkte møde eller en mail ikke er den eneste måde at få information frem til direktionen. Tune Hein foreslår følgende tre alternative strategier:

1. Brug dit netværk i organisationen. Jo bedre netværk du har, des større chance er der for, at du kan få plantet dit budskab et sted, hvor du er sikker på, at det vil nå frem til den øverste ledelse.

2. Brug tillidsfolkene som mellemmænd. De har naturlig adgang og direkte taleret til direktionen. Tillidsmændene kan bruges til at videregive information både om interne arbejdsforhold og forretningsmæssige anliggender.

3. Hvis du har gennemtænkt alle risici og alligevel vælger at gå direkte til topledelsen, bør du overveje om informationen bør videregives formelt eller uformelt. Et ’tilfældigt’ møde med toplederen på parkeringspladsen eller ved kaffemaskinen er at foretrække, da det gør situationen mere uformel og dermed mindre farlig i forhold til den forbigåede mellemleder. Er indholdet af informationen af meget alvorlig karakter (whistleblower), vil det dog være mest passende at skrive en mail eller bede om et direkte møde.

Læs også: »Vores ingeniører har ikke brug for mellemledere«

Ifølge Tune Hein er det en fordel for topledelsen at dyrke en transparent organisation, hvor information flyder frit fra bund til top.

»Jo mere transparent en virksomhed, jo nemmere bliver det at lede. Topledelsen har derfor al mulig grund til at sende det signal både til mellemledere og medarbejdere, at åben kommunikation er en del af virksomhedens kultur,« forklarer Tune Hein.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>