Forskere gensplejser planter med fiskeolie

Det er lykkedes forskere at modificere frø fra hør-planter med mikroalger, så udbyttet af omega-3-fedtsyrer tegner til at blive lige så højt i planterne som i fede fisk og kapsler med fiskeolie.

Omega-3-fedtsyrer i kosten har betydning for menneskets udvikling af synsevnen, hjernen og hjerte-kar-systemet, og behovet for olien er stigende i takt med befolkningstilvæksten. Men den primære kilde, fede fisk, er en begrænset og svindende naturressource.

Læs også: Biologer slår alarm: Torskebestanden i Østersøen er hårdt ramt

Derfor håber Dr. Johnathan Napier fra Rothamsted Research, der er en af forskerne bag genmodificeringen af frøene udgivet i Plant Journal, at planterne kan blive en bæredygtig og mere miljøvenlig kilde til omega-3.

Den danske seniorforsker på DTU’s fødevareinstitut Nina Skall Nielsen har selv beskæftiget sig med fiskeolie og har fulgt Dr. Napiers arbejde. Hun ser også frem til resultaterne af den videre forskning i fiskeolie-planterne:

»Det er et spændende projekt, for priserne på fiskeolie stiger, og vi har ikke fisk nok i havene til at dække behovet,« siger Nina Skall Nielsen.

Fiskefoder og menneskeføde

I første omgang skal de genmodificerede plantefrø bruges som foder til opdrættede laks. For fisk indeholder ikke naturligt omega-3, men optager det gennem alger i havet.

Det har givet problemer for næringsværdien af opdrættede fisk, der mangler omega-3, fordi de ikke har adgang til alger ligesom vilde fisk.

Derfor er det nødvendigt først at give fiskene fedtsyrerne gennem foderet, før mennesker kan få de ernæringsmæssige fordele af de langkædede omega-3-fedtsyrer gennem opdrættede fisk.

De første undersøgelser tyder på, at de gensplejsede frø indeholder lige så store mængder af de essentielle fedtsyrer som vilde fisk. Næste skridt bliver nu at analysere om de fisk, der bliver fodret med frøene, optager fedtsyrerne i samme grad.

Læs også: Svenskere vil presse sunde olier ud af alger og skåne fiskene

På sigt håber forskerne på, at det omega-3-holdige korn også kan blive et vegetabilsk alternativ for mennesker at spise, så fiskene helt kan undværes som kilde til fedtsyrerne. Men det vurderer Nina Skall Nielsen til at have lange udsigter:

»Der er mange ting at tage højde for. Først og fremmest skal man finde ud af, i hvilke positioner af fedtet omega-3’en befinder sig. Det har betydning for, hvor effektivt vi kan fordøje det, og hvor stort udbyttet bliver for kroppen,« siger seniorforskeren fra DTU.

Kan blive fanebærer for gensplejsning

Hertil kommer, at gensplejsede fødevarer generelt vækker skepsis og uenighed blandt forbrugere, forskere og politikere. Men denne udvikling af et potentielt alternativ til fiskeolie, som dermed kunne aflaste en skrumpende fiskebestand, kan blive vendepunktet for GM-fødevarer.

Læs også: Ny gensplejset afgrøde på vej i EU for første gang i tre år

Det mener i hvert fald en anden forsker, Colin Lazarus fra Bristol University, der tidligere har splejset fedtsyrer sammen med planter.

Han kommenterer til BBC, at dette kunne blive fanebæreren for indførelse af GM-produkter i industrien:

»Det er generelt ikke indset, at det ikke er fiskene selv, der indeholder disse flerumættede fedtstoffer. Her står det klart, at genmodificering og bæredygtighed ikke udelukker hinanden,« siger Colin Lazarus.

Læs også: Overraskede forskere: Fisk er ikke sundt for hjertet, tværtimod

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>