Professor: Billundbane er en meget dårlig investering

En ny bane mellem Jelling og Billund, som regeringen sammen med Enhedslisten og Dansk Folkeparti er på nippet til at beslutte, er en bemærkelsesværdig dårlig forretning. Det advarer professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau fra DTU Transport om, efter at et udkast til aftalen om den såkaldte Togfond er blevet lækket til TV2.

»Man kan godt tillade sig at være skeptisk over for det projekt. Der er ikke ret meget trængsel på den strækning, og nu taler man om at anlægge en jernbane til 750 mio. kroner der. Det vil være meget interessant at se, om den investering giver et fornuftigt afkast. Ellers brænder vi 750 mio. kroner af og bliver et fattigere land.«


En ny jernbane mellem Jelling og Billund vil selv med stop i Billund Lufthavn og ved Legoland være en dårlig forretning. Alligevel er regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti tilsyneladende parat til at bruge 750 mio kroner på strækningen. Illustration: Trafikstyrelsen

En analyse fra Trafikstyrelsen underbygger professorens bekymring.

‘For løsningen med forlængelse til Billund by og Legoland skal antallet af togpassagerer være over tre gange så højt som beregnet, før denne løsning vurderes samfundsøkonomisk rentabel’, står der i rapporten ‘Forundersøgelse af banebetjening af Billund lufthavn.’

»I lyset af produktivitetskommissionens rapport, hvor de især kritiserede de mange urentable baneprojekter, er det noget, man med mine briller bør holde øje med,« siger Mogens Fosgerau

Produktivitetskommissionen inddeler trafikprojekter i fire kategorier, hvoraf den dårligste gruppe har en intern rente på nul eller derunder. Ifølge forundersøgelsen fra Trafikstyrelsen har Billundbanen en intern rente på -1,5 procent.

Aftaleudkastet indeholder også en anden bane med stærkt tvivlsom økonomi – en ny bane fra Aarhus over Galten til Silkeborg. Den enkeltsporede bane til 2,6 mia. kroner kan halvere rejsetiden mellem Aarhus og Silkeborg til 22-24 minutter, men der er også for få passagerer til at det kan betale sig.

Ifølge en screeningsrapport, som Trafikstyrelsen lavede i 2012, skal antallet af rejser på denne strækning også tredobles, før den samfundsøkonomiske rente kommer op på fem procent. Produktivitetskommissionen fastslår, at renten skal være over fire procent, før et projekt kan regnes som rentabelt. Med det forventede passagerantal vil renten imidlertid ikke komme over to procent.

»Så har embedsmændene pænt tydeligt sagt, at det er et dårligt projekt – uden dog at træde nogen over tæerne,« kommenterer Mogens Fosgerau.

Mens Billund-banen ser ud til at blive besluttet med det samme, er regeringen ifølge aftaleudkastet blevet tvunget til at udsætte beslutningen om Silkeborg-Galten-Aarhus-banen til 2024, hvor parterne skal evaluere, om der er penge nok til projektet.

Regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti fortsætter forhandlingerne mandag eftermiddag.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>