Gulv på gummipigge skal forhindre faldulykker blandt ældre

En brækket hofte kan være en dødsdom for ældre danskere. Ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen dør omkring 20 procent af de patienter, der brækker hoften inden for et halvt år efter ulykken. Samtidig er hoftebrud den sygdom, som beslaglægger flest sengedage i Danmark.

Flere kommuner forsøger at forebygge faldulykkerne ved at screene ældre for deres faldrisiko, tilbyde motionstræning, kostvejledning og at installere hjælpemidler som håndtag, forhøjede senge, toiletter, etc i de udsatte ældres hjem. Men i Sverige vil forskere nu supplere den indsats med at installerede støddæmpende gulve i ældreboliger.

»Vores materiale er særligt godt til at mindske de alvorligste skadevirkninger forårsaget af skæve slag mod kroppen, som er det man normalt udsættes for ved et fald,« forklarer en af forskerne bag den nye type gulv, Svein Kleiven, fra den Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i en pressemeddelelse.


Det støddæmpende gulv – udviklet af Svein Kleiven (billedet) og Hans von Holst fra Kungliga Tekniska Högskolan – giver efter ved hårde slag, men skal være hårdt at gå på under normale omstændigheder. Anvendelsen vil kunne spare lande med mange ældre for tusindvis af alvorlige skader og medfølgende høje plejeomkostninger. (Foto: Flemingsberg Science)

Det nye gulv står på et en måtte med gummipigge. Materialet er egentlig udviklet til lave styrthjelme, der beskytter bedre, men forskerne kunne også se en anvendelse inden for ældreplejen.

»Vi så på, hvordan forskningen kunne finde andre anvendelser, hvor man blandt andet vil beskytte kroppen mod fald. Vores beregningsmodeller viser, at dette materiale kan mindske faldskaderne med omkring 40 procent,« siger Svein Kleiven.

I Danmark viste en fremskrivning fra Institut for Folkesundhed viste i 2010, at antallet af indlæggelser efter faldulykker vil vokse fra 13.000 i 2005 til 24.000 ulykker i 2030, efterhånden som befolkningen ældes. I Rudersdal Kommune kan kvalitets- og udviklingssygeplejerske Tea Broeng, som har stået bag et udviklingsprojekt om forebyggelse af faldulykker i Region Hovedstaden, også se et behov for gulvet.

»Det er meget individuelt, hvad der er årsag til, at ældre falder. Hvis det er personer, der stadig bor i eget hjem, vil man forsøge at gå alle risikofaktorerne igennem: Får de medicin, der kan gøre dem svimle? Mangler de træning? Har de tabt sig? For hvis de taber sig, er det typisk muskelstyrken, der forsvinder, og så får man ikke det optimale ud af genoptræningen. Her er det vigtigt at kigge på kosten og omstændighederne omkring måltidet. Men for de allerskrøbeligste – dem der er så dårlige, at de bor på plejecentre – kan det muligvis være relevant, for der har man typisk prøvet de andre ting af,« siger hun.

Der findes allerede to produkter på markedet, som virker på nogenlunde samme måde som den svenske opfindelse. Et af produkterne bliver testet i Norge, men i Danmark har man endnu ikke haft kig på støddæmpende gulve, fortæller Tea Broengs kollega, udviklingskonsulent på ældreområdet Malene Kjærulff.

»Nogle steder har man testet sensorgulve, der kan registrere, om ældre falder, for at forhindre, at de kommer til at ligge i lang tid og vente på hjælp, men støddæmpende gulve er ikke noget, som har været på tapetet herhjemme endnu. Men det lyder interessant,« suger hun.

De svenske forskere skal nu videreudvikle det nye materiale sammen med gulvfabrikanten Ehrenborg, så gulvet ikke føles gyngende, når man går på det. Samtidig skal det både være let at rengøre og lyddæmpende. De nye gulve skal derefter testes i to ældreboligbebyggelser.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>