USA: For farligt at lade banker eje energiselskaber

Det er ikke kun i Danmark, at der er bekymring over investeringsbankers indtog i energiselskaber. I USA er politikerne så bekymrede for den cocktail, at de er på vej med en lovændring, der vil gøre det ulovligt for banker at eje selskaber, der beskæftiger sig med energi, kraftværker og råvarer – faktisk alle med aktiviteter, som ikke læner sig op af finansvirksomhed, skriver EnergiWatch.dk

Siden 2008 har flere banker, herunder Goldman Sachs, haft dispensation til at eje energiselskaber, men politikerne vil ændre reglerne efter en række skandalesager, hvor banker har manipuleret med energipriserne.

Årsagen til lovstramningen er, at politikere og centralbanken er bekymrede over, at bankerne med ejerskab over energiselskaber både ejer aktiver inden for energiområdet – såsom kraftværker og olietankere – og handler med finansielle produkter på energimarkedet.

Det giver nemlig bankerne så mange informationer, at de får mulighed for at påvirke udbud og efterspørgsel. Samtidig risikerer bankerne at være til fare for hele det finansielle system, hvis de for eksempel bliver involveret i en oliekatastrofe som den, der ramte Den Mexicanske Golf i 2010, skriver EnergiWatch.dk.

En lovændring kan presse Goldman Sachs til frasalg inden for energiområdet, men om det får betydning for Dong Energy er usikkert.

Samme melding kommer fra Finansministeriet, hvor afdelingschef Peter Brixen understreger, at aktiemajoriteten i Dong Energy bliver hos den danske stat – også efter indgåelsen af aftalen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>