Australske astronomer har fundet universets ældste stjerne

Astronomer fra Australien har efter 11 års søgen endelig fundet, hvad de mener er universets ældste stjerne på godt 13,6 milliarder år. Det skriver l.a. nyhedsbureauet Reuters.

Efter en række voldsomme eksplosioner, der udgjorde Big Bang for 13,7 milliarder år siden, blev der skabt en række skyer, som indeholdte brint og helium. Men også disse skyer kollapsede efter at have formet faste objekter, stjerner. Men en række efterfølgende nye supernova-eksplosioner fødte så de andengenerations-stjerner, der i dag kan observeres fra Jorden.

Universets ældste stjerne befinder sig ifølge de australske astronomer godt 6.000 lysår væk og er dannet nogle få hundrede millioner år efter Big Bang. Den nyopdagede stjerne stammer angiveligt fra en endnu større urstjerne, som havde en masse 60 gange større end vores sol.

Astronomer har ifølge Reuters tidligere været overbeviste om, at de enorme eksplosioner i kølvandet på Big Bang har udløst skyer af jern. Men den stjerne, som ifølge australierne er universitets ældste, viser snarere tegn på at indeholde lettere materialer som kulstof og magnesium.

»En stjerne er som et løg. De tungeste materialer, som eksempelvis jern, ligger inde i kernen. De ydre lag består i højere grad af kulstof og mindre mængde af magnesium. Så det er de rester fra en tidligere supernova, der nu danner universitets ældste stjerne,« siger Stefan Keller, der er den ledende forsker ved Australian National University Research School, til Reuters.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>