Britisk stealth-krigsdrone i luften for første gang

»Det er det mest avancerede luftvåben, der nogensinde er blevet bygget i England, og det er har kæmpe betydning for fremtiden for både Englands luftforsvar og forsvarsindustri.«

Sådan siger Philip Dunne, juniorforsvarsminister med særligt ansvar for teknologiudvikling, til The Engineer, efter at stealth-dronen Taranis har fløjet første gang.

Flyvningerne fandt sted allerede i august sidste år, men er først blevet offentliggjort nu. Taranis blev sendt i luften på et ukendt sted, men rygter siger, at det foregik i et ørkenområde i Australien.


Taranis er 12,5 meter langt og har et vingefang på 10 meter. (BAE Systems)

Dronen er designet og bygget af både BAE Systems, Qinetiq, GE Aviation, Rolls-Roys og DE&S og har kostet 185 mio. engelske pund.

De succesfulde testflyvninger demonstrerer, at det er muligt at gennemføre langdistance, ubemandede flyvninger, der kan angribe præcise mål, foretage overvågning, udpege strategiske mål og indsamle data, lyder det fra det britiske forsvar.

Læs også: Ny ‘sniger-drone’ lytter fra 17 kilometers højde

Flyet blev fjernstyret af BAE Systems’ testpilot Bob Fraser og lettede og landede fejlfrit på sin første 15 minutters flyvning. Ifølge BAE Systems er der siden foretaget flere flyvninger i 2013 på op til en time i forskellige højder og ved forskellige hastigheder.

Taranis er blevet bygget med hjælp fra 250 britiske virksomheder.

Navnet Taranis kommer fra den keltiske torden-gud.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>