Storentreprenører: Banedanmark blæser på at blive underkendt i klagenævn

MT Højgaard og medentreprenør Züblin undrer sig over, at Banedanmark totalt ignorerer en kendelse fra Klagenævnet for Udbud. Det sker ved at give den 915 millioner kroner store tunnelentreprise på København-Ringsted-jernbanen projektet til Aarsleff, som ikke var prækvalificeret til opgaven.

Læs også: Aarsleff skal bygge banetunnel for 915 millioner kr. i København

Derimod var Aarsleff prækvalificeret i joint venture med E Pihl & Søn, som gik konkurs i løbet udbudsprocessen.

»Banedanmark vælger at overhøre en entydig udtalelse fra de to landsretsdommere i klagenævnet og ignorerer dermed det danske klagenævnssystem. Derfor anser vi sagen af så principiel karakter, at vi er nødt til at bringe den videre for at få stadfæstet nogle klare retningslinjer for offentlige udbud. For det er bestemt heller ikke i samfundets interesse, at retningslinjerne for at byde på offentlige opgaver er uklare, kan gradbøjes – eller som i dette tilfælde forvaltes direkte mod Klagenævnets udtalelse,« siger Torben Biilmann, administrerende koncerndirektør i MT Højgaard.


Den omstridte ordrer handler blandt andet om to nye tunneller ved et boligområde på grænsen mellem Valby og Hvidovre. Foto: Banedanmark Foto: Banedanmark

De to entreprenører fra et af de vragede konsortier på opgaven vurderer, at sagen er så principiel, at de vil gå videre med klagen. Grundlaget er den delkendelse fra 28. januar, hvor klagenævnet slog fast, at Banedanmark i udbudsprocessen overtrådte ligebehandlings- og gennemsigtighedsprincippet ved at lade Per Aarsleff A/S byde på en opgave, firmaet ikke var prækvalificeret til.

Torben Biilmann understreger, at Züblin og MTH ikke betvivler, at Per Aarsleff kan håndtere opgaven.

»Men vi og de andre bydende på opgaver af denne karakter bruger betydelige ressourcer på at udarbejde tilbuddet, så det kan løfte produktiviteten i samfundet. Derfor skal udbudsprocessen være kendetegnet af entydige krav til de virksomheder, der byder, og kravene skal være klare og må ikke ændres undervejs,« siger Torben Biilmann.

Han tilføjer, at det desværre ikke er første gang, at banchen oplever uklarheder i de offentlige udbudssager.

Men som Banedanmark ser det, havde klagen ikke opsættende virkning, så bygherren følte sig fri til at indgå kontrakt med ‘det samlet set bedste og billigste bud’. Parallelt vil Banedanmark, på grund af sagens principielle karakter, fortsætte sagsbehandlingen ved Klagenævnet for Udbud.

»Vi har gennemført en åben udbudsproces med en klar dialog med alle tilbudsgivere. På baggrund af de indkomne tilbud og Klagenævnets kendelse om, at klagen ikke har opsættende virkning, indgår vi kontrakt med den byder, der har givet den samlede set bedste og billigste løsning,« siger Jan Schneider-Tilli, direktør den nye bane mellem København og Ringsted:

Og så bruger Banedanmark et godt kendt argument: At en forsinkelse af udbudspakken, enten på grund af en tildeling af opgaven til klagerne eller i form af et genudbud, vil medføre en tidsmæssig udskydelse af projektet på op til et halvt år og give samfundet store ekstra udgifter.

Før MT Højgaard og Züblin kan føre sagen videre, skal der komme en endelig afgørelse fra Klagenævnet for Udbud. Når det sker, formentlig sidst på året, fortsætter sagen til Landsretten og højst sandsynligt til Højesteret, og en afgørelse der kan trække ud i årevis.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>