Rambøll skal designe VM-stadion med gigantisk køleanlæg

Spillerne kan takke Rambøll for, at det ikke kommer til at kampsvede, selv om fodbold-VM i 2022 skal spilles under den mellemøstlige sommersol.

Ifølge det britiske magasin Building har Rambøll nemlig vundet opgaven med at føre det tyske arkitektfirma Albert Speer & Partners ombygningsplaner for Al Rayyan Stadion i den Qatars hovedstad Doha ud i livet. Ombygningen vil blandt øge kapaciteten fra de nuværende 22.000 tilskuere til 40.000 og give det 11 år gamle stadion en helt ny mediefacade.


Ombygningen af Al Rayyan Stadion indebærer blandt andet en enorm stor mediefacade, hvor der både kan vises reklamer og klip fra kampene til dem, der ikke har fået billetter. Foto: Qatar Government

En af de mest udfordrende opgaver bliver at installere et køleanlæg, som kan holde temperaturen på banen nede på 26 grader og på tilskuerpladserne mellem 24 og 28 grader, når sommersolen banker ned og hæver lufttemperaturen til 50 grader.

Det kan dog være, at Fifa vælger at flytte turneringen til efteråret for at undgå den værste sommerhede. Men kølingsanlægget skal alligevel monteres, så lokale fodboldhold kan spille på banen hele året.

Ifølge Building bliver det primært ingeniører fra Rambølls britiske afdeling, der kommer til at arbejde på projektet. De skal samarbejde med kolleger fra amerikansk-ejede Aecom, der er udpeget som projektleder af The Supreme Commitee for Delivery and Legacy. Det er et udvalg, som Qatars regeringen har nedsat til at bygge og ombygge landets infrastruktur til at kunne huse fodbold-VM i landet.

Når VM er slut, skal cirka halvdelen af tilskuerpladserne fjernes igen og fragtes til udviklingslande, hvor de kan indgå i lokale stadioner.

Godgørenheden fra de lokale arrangører er imidlertid blevet draget kraftigt i tvivl af flere menneskerettighedsorganisationer og fagforeninger, fordi arbejdstagere bliver behandlet meget skidt på store byggeprojekter. I flere tilfælde er migrantarbejdere blevet tunget til at arbejde uden ordentlig sikkerhed og under forhold, der har ført til flere dødsfald. For at komme kritikken i forkøbet har arrangørerne formuleret nogle regler og arbejdstagerrettigheder som alle entreprenører på stadionbyggerierne skal overholde.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>