Facebook vil gemme dine fotos på blu-ray

Måske samler din fine blu-ray-afspiller derhjemme støv, efter Netflix og andre streaming-tjenester kom til Danmark.

Men i Facebooks datacentre vil den optiske disk få nyt liv som lagermedie. Det har nemlig vist sig, at det er nemmere og billigere for Facebook at gemme sjældent brugte data på blu-ray end på traditionelle harddiske. Det skriver Wired.

Gamle fotos, som brugerne sjældent kigger på, ryger i såkaldt cold storage, så selvom det tager noget længere tid at lade en robot finde en blu-ray-disk frem, end at fyre op for en harddisk i dvale, er det en acceptabel pris at betale.

Teknikerne hos Facebook har udviklet deres egen robot til blu-ray-diskene, som fungere ligesom en klassisk båndrobot. Her er det bare over 10.000 blu-ray-diske, der er samlet i et rack, med plads til tilsammen over 500 terabyte, hvis der bliver brugt standard 50 gigabyte-diske.

Fordelene ved de gode gamle optiske diske er, at data ikke så nemt forsvinder. Facebook bruger diske med en mindstelevetid på 50 år, men man kan også købe diske, der kan holde i 1.000 år, forklarer Giovanni Coglitore fra Facebook i en video om blu-ray-robotten. Samtidigt bruger den slags storage meget mindre strøm end normale harddiske. Strømforbruget er faktisk nær nul, når der ikke skal hentes data.

I forhold til harddiske er der heller ingen bevægelige dele på en blu-ray-disk, og da diskene kun håndteres af robotter, bliver de heller ikke ridsede.

Facebook har endnu ikke taget nogle af de nye blu-ray-racks i brug endnu, men det sker snart. I første omgang vil de blive brugt til data, som Facebook er juridisk forpligtet til at gemme, og som kun meget sjældent skal hentes frem.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>