Dansk forsker: Den arktiske tundra blomstrede for 50.000 år siden

Eske Willerslev fra Center for GeoGenetik på Københavns Universitet har stået i spidsen for et stort forskningsprojekt, der har kortlagt faunaen i Arktis gennem de seneste 50.000 år.

Forskerne offentliggør deres resultater i denne uge i Nature, og der er nogle artige overraskelser.

Hidtil har man formodet, at vegetationen i tundraen i hele perioden var domineret siv, græsser og halvgræsser, de såkaldte graminoider. Men det er ikke tilfældet.

Det fastslår forskerne efter, de har analyseret 242 prøver opsamlet 21 steder spredt i det arktiske område. Prøverne er bl.a. undersøgt med kulstof-14 og DNA-metoder. På den baggrund fastslår de, at området for 50.000 år siden var karakteriseret af tør steppetundra med urteagtige blomstrende planter.


Mammutter, heste, bison og moskusokser i tundralandskab. (Ill.: Mauricio Anton)

Under det sidste glaciale maksimum (det koldeste periode under den seneste istid) mellem 15.000-25.000 år siden skete et markant fald i diversiteten. De blomstrende planter var dog stadig dominerende.

Forskerne noterer, at deres undersøgelser er i modstrid med den hidtidige opfattelse af, tundraen i under hele periode var domineret af graminoider.


Mammut-stødtand fundet ved Logata floden på Tajmyrhalvøen i Sibirien i et landskab, der blev formet mellem 50.000 og 20.000 år før vor tid. (Foto: Per Möller/Johanna Anjar)

Endelig skete der en total forandring omkring for 10.000 år siden ved afslutningen af istiden, hvor der opstod en våd tundra domineret af træagtige planter og graminoider.

Det er langtfra første gang, at Eske Willerslevs forskning er med til at omskrive historien.

Læs også: Dansk professors chokopdagelse: Indianere nedstammer fra Europa

Læs også: Dansk forskning ændrer amerikanernes historie

Læs også: Dansk genforskning: Aboriginere var de første opdagelsesrejsende

Læs også: Dansk bæ-analyse gør de første amerikanere 1.200 år ældre

Det er nærmer sig snart en vane, at når Eske Willerslevs forskningsgruppe analyserer gammelt DNA-materiale, kommer der helt nye resultater frem.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>