Danske antenner holder styr på OL

Når skiskyderne ved årets vinter-OL står klar til at tage af sted på deres rute omkring den russiske by Sochi, er det dansk teknologi, der gør det muligt for de russiske officials at give dem et ‘go’. Og det er samme teknologi, der sikrer, at redningsfolk hurtigt får besked, hvis de skal ud til en løjpe eller en skøjtebane for at hjælpe.

Det er nemlig Frederikssund-virksomheden Procom, der har udviklet udstyret til tovejskommunikation på 140 kanaler mellem officials, redningsfolk, dommere og security under legene. Procom har leveret antenner, combinere, filtre og basestationer til tyske Riedel, som har fået opgaven af OL-arrangørerne.

De russiske myndigheder har tildelt systemet nogle frekvenser, og i Sochi var udfordringen for Riedel og dermed Procom, at kanalerne lå tæt på hinanden, hvilket gør det sværere at isolere frekvenserne, så flere kanaler kan være i luften på samme tid.

»Myndighederne skæver ikke så meget til, om der opstår interferens­problemer med andre radiosystemer på tætliggende frekvenser,« siger udviklingschef i Procom Adnan Ahmad med et smil.

»Men det er en sjov og udfordrende opgave for os i udviklingsafdelingen, og udviklerne føler, der er prestige i det,« fortæller udviklingschefen, der dog som underleverandør ikke selv kommer til at se det endelige resultat.

Politi, opera og Formel 1

Procom har specialiseret sig i antenner til professionelle, der arbejder med mennesker i livstruende situationer, og som derfor har brug for sikker og hurtig kommunika­tion – for eksempel er det Procoms antenner, der sidder på politiets motorcykler.

Teknologien bag løsningerne findes i bund og grund i forvejen og anvendes også af andre. Men Procom har haft succes med at få kunder, der har skullet bruge specialtilpasset udstyr – f.eks. Formel 1-biler (hvor antennen skulle være så lille som muligt for at reducere vindmodstand) og Operaen i København (hvor den helst ikke skulle skæmme designet).

Og så var det også Procoms udstyr, der muliggjorde kommunikationen mellem vovehalsen Felix Baumgartner og kontroltårnet, da han tog sit rekordspring fra strato­sfæren i 2012.

Støjknusende filtre

I forbindelse med den specifikke ordre til OL i Rusland har opgaven populært sagt været at designe og levere et combinersystem til at samle 140 radiokanaler ud til 7 antenner i 450 MHz-båndet og et 9-kanals combinersystem til 60 MHz-båndet til én antenne. Båndbredden ved vinter-OL er som nævnt ret smal, og det har været en udfordring for Procom, forklarer udviklingschefen Adnan Ahmad.

»Det frekvensområde, man får tildelt, har en bestemt båndbredde, og at presse mange kanaler ned i den båndbredde, er udfordringen for os,« siger han.

Hvis man sætter en antenne op til hver kanal, vil det dels skabe en masse støj mellem kanalerne, dels være en dyr løsning. Så man har behov for at samle dem i én eller få antenner.

Procom har derfor skullet sætte komponenterne sammen, så der er tilstrækkelig dæmpning mellem kanalerne på de frekvenser, der er blevet tildelt.

Løsningen består af basestations­antenner samt combinere, der indeholder kavitetsfiltre med meget skarpe flanker rundt om signalet, så kanalerne ikke forstyrrer hinanden.

Eftersom den danske virksomhed tidligere havde leveret lignende udstyr til OL i London gennem samme kunde, Riedel, kunne kunden genbruge en del af udstyret, så opgaven i Rusland endte med udstyr til 62 af de 140 kanaler.

Produktion og R&D hånd i hånd

Ifølge Adnan Ahmad skyldes Procoms succes, at virksomheden er i stand til at levere fleksible produkter hurtigt, og en af hemmelighederne bag den hurtige levering af specialprodukter er, at alt fra salg over udvikling til produktion er samlet på virksomheden i Frederikssund.

En tur gennem lokalerne viser en klassisk opbygning – administration, produktion, lager og forsendelse. Udviklingsafdelingen med tilhørende værksteder er integreret i selve produktionshallen, hvor langt de fleste af virksomhedens 115 medarbejdere arbejder med at samle og teste antennerne. Dermed bliver afstanden mellem ingeniører og smede, elektrikere og montører så kort som muligt.

»Det betyder rigtig meget, at vi har produktionen lige ved siden af udviklingsafdelingen. Vi kan for eksempel gøre ordren klar og hurtigt tilpasse frekvenserne, hvis kunden endnu ikke ved, hvilke frekvenser, han får tildelt,« siger Adnan Ahmad.

Antennerne er ude

Blandt den danske kommunika­tionsvirksomheds produkter finder man GPS-antenner, marineantenner, mobilantenner og mikrobølgeantenner, men også filtre og combinere, hvilket er et bredt sortiment i forhold til konkurrenterne. Derfor kommer kunderne blandt andet til Procom, når de har brug for en antenne til en speciel frekvens, og når antennen måske skal have en større båndbredde eller en speciel rækkevidde.

Procoms antenner og andet udstyr står allerede klar i ferie- og OL-byen Sochi – klar til skiskydere, curlingkvinder og -mænd, bob­slædekørere, skøjteløbere og alle de andre sportsudøvere, der skal dyste om en plads på skamlen ved verdens mest prestigefyldte sportsbegivenhed fra på fredag og frem til 23. februar.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>