Dong og finsk partner vil forvandle halm til flybrændstof

Dong Energy og finske Neste Oil indgår et samarbejde om at udvikle og teste en proces til at fremstille diesel og flybrændstof ud fra restprodukter fra landbruget, for eksempel halm.

Inbicon-anlægget i Kalundborg, som ellers har produceret bioethanol , skal forbehandle biomassen med sin enzymproces, hvorefter Neste Oil overtager cellulosesukkeret og forarbejder det videre til olie i en mikrobiel proces, hvor en særlig mikroorganisme omdanner sukkeret til et olielignende produkt.

Læs også: Dongs Inbicon-anlæg øger ethanol-udbyttet markant

Olie kan derefter anvendes som råmateriale til fremstilling af biodiesel og flybrændstof af høj kvalitet.

Neste Oil er ifølge selskabet selv i øjeblikket den eneste biobrændselsproducent i verden, der kan fremstille disse højkvalitetsbrændsler i industriel skala fra flere end ti forskellige råmaterialer.

»Øget brug af affalds- og restprodukt-baserede råmaterialer er et af vores vigtigste mål, og mikrobiel olie fremstillet af restprodukter som for eksempel halm fra træindustrien og landbruget er en af de råvarer, der potentielt kan anvendes i fremtiden,« siger Lars Peter Lindfors, Neste Oils Senior Vice President, Technology i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at samarbejdet markerer en forsættelse af den løbende forskning i mikrobiel olie, der skal lede frem til produktion i industriel skala. Neste Oil har drevet et pilotanlæg med fremstilling af mikrobiel olie i Porvoo, Finland, siden 2012.

Afprøvet i pilotskala

Neste Oil og Dong Energy har allerede afprøvet teknologierne i laboratorie- og pilotskala. Nu skal teknologierne så optimeres og afprøves i større skala i mindst et år.

»Med dette samarbejde får vi en partner til den videre udvikling af vores teknologi, og samtidig bliver Neste Oil i stand til at udvikle deres egen teknologi ved hjælp af vores produkt,« siger direktør Henrik Maimann fra Dong Energy og tilføjer, at fremstilling af jetbrændstof fra biomasse er et område, der tiltrækker sig stigende interesse verden over.

Hvis alt går vel vil Neste Oil – ifølge Henrik Maimann – sandsynligvis bygge et fuldskala anlæg der, hvor den rigtige biomasse findes. Det kunne i teorien godt være i Danmark, da vi har et stort halmoverskud.

»Inbicons rolle i et fuldskala-anlæg vil være som leverandør af know-how om opbygning af forbehandlingsprocessen,« siger han.

Neste Oil har specialiseret sig i raffinering og salg af lavemissionsbrændsler af høj kvalitet til transportsektoren. Virksomheden er verdens førende leverandør af vedvarende diesel, havde i 2013 en omsætning på godt 130 milliarder kroner og beskæftiger omkring 5.000 ansatte.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>