Forsinket og fordyret: Skandaleramt it-system overlever – i hvert fald indtil næste måned

Det stærkt problem-ramte it-projekt Juridiske Fagsystemer (JFS), der skal digitalisere behandlingen af blandt andet straffesager i de danske retssystem, lever stadig. I hvert fald indtil marts. Domstolsstyrelsen, der er ansvarlig myndighed for projektet, har kort før nytår godkendt en pilottest af JFS, og nu skal bestyrelsen tage stilling til, om man vil anvende platformen til videre udvikling.

JFS har været forsinket i årevis, og budgettet er overskredet med millioner af kroner. I foråret 2013 fik politikerne i folketingets finansudvalg nok og gav systemet kniven for struben. Det skulle bevises brugbart inden årets udgang – ellers ville det mere end 100 millioner kroner dyre projekt blive skrottet. Og pengene tabt på gulvet.

Skulle det ske, ville det se skidt ud for Justitsministeriet, som Domstolsstyrelsen hører under. Året før måtte samme myndighed nemlig skrotte it-projektet Polsag, der endte med at koste mere end en halv milliard kroner.

Eksamen til millioner

Problemerne med JFS afstedkom en pilottest af det system, som en konsulentvirksomhed i en ekstern gennemgang kaldte for ”en kompleks og til dels udokumenteret teknisk platform”. Domstolsstyrelsen hyrede systemets leverandør Globeteam til at foretage testen og erkendte, at man var havnet i et såkaldt vendor lock-in. Altså var man ikke i stand til at teste systemet uafhængigt af leverandøren – der i øvrigt fik mere end seks millioner kroner for at foretage testen.

Læs også: Leverandør skal pilotteste eget skandalesystem – og kan få millioner for at bestå

Pilottesten skulle dokumentere, at JFS kan have en fremtid, og Domstolsstyrelsen har altså ultimo 2013 godkendt resultatet. Og nu skal der tages stilling til, om det så rent faktisk skal have en fremtid.

»Det er Domstolsstyrelsens bestyrelse, der skal beslutte, hvad der skal ske efter pilotafprøvningen, herunder om JFS-platformen kan og skal være det fundament, som resten af den digitale sagsunderstøttelse ved domstolene skal bygge videre på«, hedder det i en pressemeddelelse fra Domstolssstyrelsen.

Adspurgt om en kommentar henviser Domstolsstyrelsen til pressemeddelesen, men en medarbejder oplyser til Version2, at man regner med at kunne fremlægge en konklusion i begyndelsen af næste måned.

Læs også: Ekspert: Det kræver et lynfiks at redde it-system til 106 millioner

Læs også: Ny Polsag? Politikere truer med at lukke it-system til domstole efter tre års forsinkelse

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>