Nanoforsker ved DTU modtager Eliteforsk-pris på 1,2 mio. kr.

Lektor Mads Brandbyge fra DTU Nanotech modtager i dag en af fem Eliteforsk-priser, der uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Han er uddannet cand.scient. fra Københavns Universitet og ph.d. fra DTU.

Den officielle begrundelse lyder, at Mads Brandbyge er en meget anerkendt forsker i nanokomponenters elektriske og termiske egenskaber. Han arbejder bl.a. med at udvikler metoder til at beskrive atomare processer i kulstofmaterialet grafen og organiske molekyler. I de seneste år har han bl.a. fokuseret på, hvordan elektrisk strøm påvirker den atomare struktur.


Når Mads Brandbyge skal koble af, sætter han sig til klaveret eller finder harmonikaen frem og spiller populærmusik eller jazz. (Foto: Uddannelses- og Forskningsministeriet)

»Det er vigtigt for at kunne forstå, hvordan strøm kan destabilisere en nanostruktur og eventuelt kan bruges til at manipulere atomerne i en struktur. Vi er nu ved at udvikle teorien og metoderne til at kunne simulere atomers bevægelse, når de udsættes for elektrisk strøm – det rummer flere overraskende effekter, end vi først troede,« beretter Mads Brandbyge

Sidste år modtog Mads Brandbyge Elektroprisen, der uddeles af Elektrofonden under IDA. Her var begrundelsen, at han havde stået for udviklingen af en metode – med tilhørende software – til beregning af den elektriske modstand af elektriske nano-ledere uden brug af eksterne fitte parametre (såkaldt ’first principles’).

Han fortæller, at den ene million kroner af Eliteforsk-prisen, der er reserveret til forskning, skal anvendes til at finansiere besøg af forskere og egne ophold i udlandet eller som løn til unge medarbejdere i kortere perioder.

Han oplyser, at den personlige hædersgave på 200.000 kr. skal bruges til at forkæle familien, samleveren Jane, deres to børn og katten Perle, med en lidt længere rejse og til renovering af hus og bil.

Læs også: Nanoelektronik, rumfartsteknologi og algoritmer til pumper belønnes med årets Elektropriser

De fire øvrige modtagere af Eliteforsk-priserne er:

Martin Røssel Larsen, professor ved Syddansk Universitet, der udvikler nye metoder til at karakterisere proteiner ved anvendelse af bioananalytiske teknikker. Flere af af disse er blevet til internationale standardmetoder.

Han vil bruge pengene på at undersøge indflydelsen af kemiske modifikationer på udviklingen af neurologisk sygdomme som epilepsi og Alzheimers.

Daniel Otzen, professor ved Aarhus Universitet, der har ydet markante bidrag til forståelsen af betydningen af proteiners opførsel – ikke mindst proteinfoldning

Han vil bl.a. bruge prisen til at ansætte en medarbejder, der kan forfølge, hvad han selv kalder halvvilde forskningsidéer inden for proteinstrukturændringer.

Jens-Christian Svenning, professor ved Aarhus Universitet, der forsker inden for geografisk økologi, hvor han bl.a. har interesseret sig for udbredelsen af dyre- og plantearter. Han har bl.a. fastslået, at arterne som oftest ikke ‘udfylder’ områder, der er til deres rådighed.

Han vil bruge bevillingen til at ansætte en ung forsker, der kan være med til at studere, hvordan ændringer i klima og miljø påvirker plantediversiteten med henblik på at udvikle strategier til at mindske de negative effekter.

Morten Petersen Broberg, professor ved Københavns Universitet, der beskæftiger sig med international ret, herunder konkurrenceret og udviklingsret.

Han vil bruge prisen til feltarbejde og forskningsophold i udlandet i forbindelse med international udviklingsret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>