Raket-formand: Ny organisering skal redde samarbejdet

Bølgerne er gået meget højt i foreningen Copenhagen Suborbitals, som arbejder på at at bygge en raket, der kan sende et menneske ud i rummet. Så højt, at den ene af de to stiftere, Kristian von Bengtson, søndag meddelte på Twitter, at han forlader rumfartseventyret.

»Den måde, som jeg er blevet behandlet på det sidste, er simpelthen for meget, og som et resultat af det har jeg nu besluttet mig for at stoppe,« begrundede han i en pressemeddelelse.

Den direkte årsag til det dårlige samarbejdsklima er ifølge pressemeddelelsen de to stifteres viljestyrke og opførsel. Den anden stifter er Peter Madsen.

‘Kristian og Peter er begge meget stærke personligheder, og over de sidste seks år, er det blevet sværere og sværere for dem at enes,’ skriver raketgruppen i meddelelsen.

Læs også: Kristian von Bengtson forlader dansk raketprojekt


Samarbejdsklimaet i Copenhagen Suborbitals har til tider været særdeles eksplosionsfarligt. Med den ene medstifters opsigelse er ledelsen af raketbyggeriet blevet sprængt, og nu skal hele organisationen laves om, så projektet kan fortsætte med lidt lavere bølgegang, slår støtteforeningens formand fast.

Hidtil har foreningen været drevet med de to stiftere som ubestridte og ligeværdige ledere. Men Kristian von Bengtsons opsigelse giver nu anledning til, at den organisation skal laves om, fortæller formand Jørgen Jakobsen fra Copenhagen Suborbitals Support – den organisation, der samler penge ind til Copenhagen Suborbitals.

»Der arbejdes nu på at lave en reorganisering af projektet, som skal sikre, at samarbejdsrelationerne i projektet bliver bedre,« fortæller han.

Han håber på, at en ny organisering kan føre til så store forbedringer, at Kristian von Bengtson på et tidspunkt vil vende tilbage til projektet.

»Kristian har gjort en fantastisk stor indsats, og vi har et håb og et ønske om, at han vil vende tilbage.«

Von Bengtsons farvel får ikke umiddelbart den store betydning for projektet. For den rumfartsspecialiserede arkitekt ledede arbejdet med at bygge rumkapslen og planlægge missionerne, mens medstifteren Peter Madsen arbejdede på raketten, der skal være kapslen ud i rummet.

»Den væsentligste del af projektet lige nu er at udvikle en booster, der kan smide en kapsel ud i rummet, og hele den udvikling kan forhåbentlig foregå uanfægtet. At kapseludviklingen bliver sat tilbage, er pokkers uheldigt, men vi kan godt arbejde videre nogle år, før det bliver et problem,« siger Jørgen Jakobsen.

Planerne fortsætter for test og launch af boosteren HEAT 2X i løbet af foråret, og udviklingen af boosteren til den store raket, Heat 1600, vil formentlig også fortsætte som tiltænkt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>