Trimmede signaler vil spare København for 25.000 ton CO2

Københavns nedslidte og teknologisk forældede signalsystem har de senere år skabt trafikkaos. Signalerne er gået i rødt, og trafikken har sneglet sig af sted. Men om et år har samtlige 365 signalregulerede kryds fået nye trafiksignaler og moderne styresystemer.

I dag er trimningen godt og vel halvvejs. Nu har knap 200 af byens trafikregulerede kryds i hele Indre By og langs alle de vigtigste hovedfærdselsårer gennem byen fået helt nye eller opgraderede styrecomputere og er koblet op på et ‘state-of-the-art’ overvågningssystem, 33 millioner er brugt, og trafikken har fået et andet glid.

Hvor meget tid trafikanterne vinder, når moderniseringen er helt gennemført, ved kommunen reelt ikke. Den i alt 50 millioner kroner store investering i et moderne signalsystem har været drevet af en grundlæggende nødvendighed af at skrotte en 40 år gammel teknologi.

Rød i stedet for grøn bølge

Hidtil har det kunnet tage flere dage at reparere et defekt trafiksignal, ofte fordi kommunen måtte indforskrive udenlandske teknikere, der stadig besad den nødvendige specialviden. På et tidspunkt var 100 lyssignaler for eksempel uden kontakt med den centrale trafikserver og trafiksignalerne ude af sync med hinanden. Uden synkronisering i en uge eller to lavede signalerne rød i stedet for grøn bølge.

Men alt det er ved at være en saga blot. I dag kunne problemet have været løst på fem minutter på en computer med et af de nye styreapparater. Kommunens miljøudvalg har netop frigivet de resterende 17 millioner kroner, der også vil gøre det muligt at koble alle trafiksignaler op på en helt ny overvågningscentral. Det vil give kommunen et hurtigt overblik og mulighed for øjeblikkelig reparation af de lyssignaler, der går i sort.

»Alt for mange cyklister, bilister og trafikpassagerer har de senere år oplevet at sidde fast i lange køer, fordi sidste holdbarhedsdato på kommunens trafiksignaler for længst var overskredet. Nu kan pendlerne se frem til færre ubehagelige overraskelser i form af uventede forsinkelser på vej til og fra arbejde,« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enh).

Et skridt mod intelligens

På få timer skal trafikken nu kunne komme op at køre igen. Men de nye trafiksignaler og overvågningscentralen gør det også langt nemmere og billigere at indføre intelligent trafikstyring, ITS, og få den københavnske trafik til at flyde bedre ved for eksempel at ændre på signalernes røde og grønne perioder, når trafikken ændrer sig på grund af vejarbejder, større uheld eller arrangementer, der kræver afspærring af nogle veje, sådan som Trængselskommissionen har anbefalet, minder Morten Kabell om:

»København investerer massivt i forbedringer af trafikken i disse år. Alle vores investeringer ligger inden forTrængselskommissionens anbefalinger af via lyssignaler og intelligent trafikstyring at afvikle trafikken i byen bedre og gøre det muligt at prioritere fremkommeligheden for cyklister og buspassagerer.«

Desuden bliver alle glødepærer erstattet med LED-teknologi. Når hele systemfornyelsen er gennemført, forventer kommunen med et slag på tasken, at trafikkens årlige CO2-udslip vil være nedbragt med 25.000 ton.

I april lægger Teknik- og Miljøforvaltningen sit forslag til en trafikledelsesplan frem og måneden efter et forslag til konkretisering af ITS-projekter.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>